Întrebări și răspunsuri

10.2.19 Poate oare fi încheiat cu titularul patentei de întreprinzător contract individual de muncă?

Contractul individual de muncă, potrivit prevederilor art. 45 din Codul muncii, este înțelegerea dintre salariat şi angajator, prin care salariatul se obligă să presteze o muncă într-o anumită specialitate, calificare sau funcţie, să respecte regulamentul intern al unităţii, iar angajatorul se obligă să-i asigure condiţiile de muncă prevăzute de prezentul cod, de alte acte normative ce conțin norme ale dreptului muncii, de contractul colectiv de muncă, precum şi să achite la timp şi integral salariul.


    Salariat, potrivit prevederilor art. 1 din Codul muncii, este persoană fizică (bărbat sau femeie) care prestează o muncă conform unei anumite specialități, calificări sau într-o anumită funcţie, în schimbul unui salariu, în baza contractului individual de muncă.


     În conformitate cu prevederile art.13 pct. 2 din Legea nr. 845-XII din 03.01.1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi, activitatea de muncă individuală are caracter întreprinzător şi se desfăşoară sub forma de organizare juridică întreprindere individuală sau în baza patentei de întreprinzător.


     Respectiv, persoana fizică care își desfășoară activitatea în baza patentei de întreprinzător, este antreprenor și cu el nu poate fi încheiat contract individual de muncă.

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1469 vizualizări

Data publicării:

04 Ianuarie /2022 07:48

Domeniu:

Persoana fizică | Patenta de întreprinzător

Etichete:

contract individual de munca | patenta de întreprinzător | Codul muncii | persoana fizică

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon