Știri
Raportarea financiară ale instituțiilor bugetare: particularitățile întocmirii și prezentării, în ediția din februarie a revistei
Pe parcursul lunilor februarie și martie curent, autoritățile publice centrale și direcțiile finanțe ale UAT vor prezenta rapoartele financiare Ministerului Finanțelor prin Sistemul Informațional „Raportarea financiară a autorităților/ instituțiilor bugetare” și, respectiv, prin Sistemul Informațional de Gestionare a Finanțelor Publice al Ministerului Finanțelor (modulul CNFD), precum și în format de hârtie.
Publicația Periodică „monitorul fiscal FISC.md” vine cu un suport în acest sens, publicând în ediția din februarie - 2(86) articolul „Raportarea financiară ale instituțiilor bugetare: particularitățile întocmirii și prezentării”, publicat în compartimentul Sector bugetar, elaborat de Nadejda Zaporojan - consultantă, Secția metodologie, Direcția Trezoreria de Stat, Ministerul Finanțelor, ce este ca un ghid pentru APL și direcțiile finanțe ale UAT pentru raportarea financiară corectă.
Tot în rubrica dedicată sectorului bugetar sunt publicate și următoarele articole:
- Normele metodologice de evidență contabilă în sistemul bugetar, revizuite, elaborat de Tatiana Răilean;
- Rezultatul financiar al autorității/instituției bugetare. Aspecte contabile – autor Lidia Tonu.
În rubrica Practica fiscală vă propunem, în primul rând, un articol complex despre principalele măsuri ce vizează politica vamală, ce conține o sistematizare și o descriere a celor mai importante modificări ale legislației vamale, care se regăsesc în Legea nr. 428/2023 cu privire la modificarea unor acte normative (ce vizează politica vamală pentru anul 2024). Articolul intitulat „Politica vamală pentru anul 2024: principalele măsuri și modificări legislative” este elaborat de șefa Direcției politici fiscale și vamale, Ministerul Finanțelor, Corina Alexa.
Tot în această rubrică mai găsiți:
- Исчисление и уплата местных налогов и сборов в 2024 году, elaborat de Ludmila Mițova;
- Accizele la alcool și tutun în anul 2024. Modalitatea de calcul – Ion Chitoroagă.
În Contabilitatea practică, vă propunem să consultați următoarele articole:
- Финансовые инвестиции: особенности учета, оценки, признания и выбытия – Natalia Zlatina;
- Evaluarea sistemului informațional conform metodei costurilor – Vasile Bucur și Iurie Badâr – autor nou al Publicație (șef Direcția expertiză, evaluare și comerț internațional a Camerei Comerț și Industrie, doctor în economie, conferențiar universitar);
- Indicatorii financiari și nefinanciari ca parte componentă a raportului conducerii și notei explicative la situațiile financiare, autori Valentina Paladi și Valentina Panuș.
În rubrica dedicată Sectorului agrar este publicat articolul „Perfecționarea documentelor în colectarea ouălor și determinarea adaosului greutății vii a păsărilor” autori - Vasile Bucur și Tatiana Țapu.
În ediția actuală avem și un articol pentru cei din domeniul Asociațiilor de Economii și Împrumut, intitulat „Guvernanța corporativă – elementul-cheie în asigurarea cadrului de administrare responsabilă, transparentă și eficientă în AEΔ scris de autorii Vasile Bucur și Valeriu Iașan.
Tradițional, în rubrica Legislația muncii venim cu trei articole elaborate de Olga Donciu, ce descriu aspecte importante din domeniul relațiilor de muncă. Astfel, în ediția din februarie vă propunem:
- Правовой статус женщин в трудовых отношениях;
- Garanții juridice acordate personalului medico-sanitar;
- Штрафы за выплату заработной платы ниже минимального размера Amenzile pentru achitarea unui salariu sub nivelul minim.
O altă noutate a numărului din februarie este și articolul „Achizițiile publice: eficientizarea procesului de examinare și soluționare a contestațiilor”, scris de experții în domeniul achizițiilor publice, Iacob Plămădeală și Alexandru Ciuș, care este publicat în rubrica Achizițiile publice.
Încheiem ediția actuală cu rubrica Expert, unde sunt publicate următoarele articole:
- Контракт форвард: инструмент хеджирования рисков, autor Ludmila Lapițcaia;
- Declararea contribuțiilor de asigurări sociale în anul 2024 – Clara Sorocean;
- Tranzacțiile de import între părți afiliate: drepturile și obligațiile autorității vamale și ale importatorilor, scris de Maria Bîrcă;
- Plățile la BPN: particularitățile achitării și evidenței în anul 2024 și
- Suma plătită în plus înregistrată de entitatea lichidată: pasibilă sau nu restituirii către fondatorul acesteia? - ambele elaborate de Igor Cebotarenco;
- Договорные отношения с администраторомнерезидентом. Налоговый режим осуществляемых выплат – Marcela Dima și Natalia Țiriulnicova.
Stimați prieteni, vă mulțumim pentru fidelitatea și interesul cu care ne urmăriți ediție de ediție. Vă dorim succes și perseverență în activitate – lucruri care pot fi obținute inclusiv cu suportul materialelor informaționale publicate de Monitorul fiscal.
În acest sens, vă recomandăm să urmăriți și calendarul webinarelor organizate de Publicație, dar și ediția electronică a revistei – unde sunt publicate zilnic noutăți din domeniul contabil, fiscal, vamal și alte domenii aferente.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
789 vizualizări
Data publicării:
02 Februarie /2024 08:00
Catalogul tematic
Noutăți fiscale
Etichete:
raport financiar | raport | buget
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.