
Știri
Reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător: 50 de acte permisive sunt propuse pentru transformare în proceduri nepermisive sau eliminare
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Băncii Mondiale, a elaborat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative care propune optimizarea actelor permisive, implementarea prevederilor căruia va contribui la simplificarea procedurilor administrative, sporirea transparenței și facilitarea desfășurării activităților economice.
În afirmația autorilor, în urma postmonitorizării aplicării Legii nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, s-a constatat oportunitatea revizuirii Nomenclatorului actelor permisive, în scopul reducerii poverii administrative asupra mediului de afaceri prin eliminarea documentelor confirmative redundante (adeverințe, extrase, certificate, duplicate etc.).
Astfel, proiectul, inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor generali de stat, prevede intervenții la 50 de acte legislative, fiind abordat un număr de 105 de acte permisive, din care 50 sunt propuse pentru transformare în proceduri nepermisive sau eliminare și 55 - pentru revizuire/îmbunătățire.
În condițiile aprobării modificărilor în redacția ministerului, Nomenclatorul actelor permisive (anexă la Legea nr. 160/2011) va fi revizuit și adus în concordanță cu propunerile de reformare a fiecărui act permisiv în parte. Totodată, se preconizează reglementarea procesului de revizuire periodică a actelor permisive (cu elemente de reinginerie și transformare a proceselor) într-un capitol separate; accentuarea statutului Nomenclatorului ca și listă exhaustivă a tuturor actelor permisive și reiterarea obligației de a include orice act permisiv nou în Nomenclator.
Se propun modificări și la Legea nr.100/2017 cu privire la actele normative, pentru a asigura că noile proiecte care introduc acte permisive noi vor fi însoțite și de modificarea necesară la Nomenclatorul. Va fi introdusă și prevederea expresă a obligației ca autoritățile emitente/ministerele de ramură să ajusteze informația din portalul unic al serviciilor publice (SIA GEAP) imediat după ce intră în vigoare modificările normative în privința cerințelor sau procedurilor de solicitare/eliberare a unui act permisiv, inclusiv prevederea că orice discrepanță între informația din SIA GEAP și cadrul normativ se tratează în favoarea solicitantului (agentului economic), adică se va aplica prevederea cea mai favorabilă agentului economic.
Autorii propun și revizuirea mecanismului de aprobare tacită, cu implicarea unui nivel mai înalt de digitalizare și implementarea scenariului de bază conform căruia certificatele constatatoare, în cazul survenirii aprobării tacite, se validează și se înregistrează automat de SIA GEAP într-un registru distinct.
Totodată, se preconizează includerea obligației de digitalizare totală a proceselor, dosarelor și actelor permisive aferente pentru autoritățile emitente, care va intra în vigoare în 2 ani de la publicarea proiectului; facilitarea și simplificarea procedurii de suspendare a actului permisiv în instanță (se propune ca examinarea cererii de suspendare și sistare a suspendării să se petreacă în același proces; reglementarea notificării oficiale, ca alternativă unui act permisiv, cu stabilirea noțiunii, procesului și condițiilor primare pentru ca o notificare să fie instituită corect și să nu conțină elemente permisive.
Conform proiectului: licența pentru activitatea de broker vamal va fi eliminată și transformată în notificare către Serviciul Vamal; autorizația de import al motorinei – eliminată din legislație ca act permisiv; autorizația sanitară de funcționare, avizul sanitar pentru produse cu impact asupra sănătății publice – eliminare prin transformare în notificare; autorizația de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic local/municipal - transformare în contract de deservire a rutei, încheiat cu APL și eliminarea sancțiunilor și restricțiilor neechitabile pentru solicitare repetată; certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor - eliminarea certificatului din legislație etc.
Proiectul propune și înlocuirea patentei de întreprinzător cu notificarea începerii activității la care se vor atașa documentele relevante, precum și confirmarea achitării taxei.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
502 vizualizări
Data publicării:
24 Aprilie /2025 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
reformarea | acte permisive
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.