Știri

Regulamentul privind depozitarea deșeurilor a intrat în vigoare

Astăzi, 18 iulie 2024, intră în vigoare Regulamentul privind depozitarea deșeurilor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 939/2023. Conform Regulamentului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a hotărârii, va include în Planul tematic, va elabora prin intermediul comitetelor tehnice specializate și va aproba norme pentru proiectarea, construcția și exploatarea depozitelor de deșeuri.

 

Conform Regulamentului, depozitele se clasifică în funcţie de natura deșeurilor depozitate:

  • depozite pentru deșeuri periculoase;
  • depozite pentru deșeuri nepericuloase;
  • depozite pentru deșeuri inerte.

 

Regulamentul mai prevede că în corespundere cu obiectivele Programului Naţional pentru Gestionarea Deşeurilor, autoritățile publice locale vor asigura

  • colectarea separată, reciclarea, compostarea, tratarea mecanică-biologică, producerea de biogaz și valorificarea energetică care să conducă la realizarea obiectivului de reducere a cantității de deșeuri biodegradabile municipale depozitate și, respectiv, la reducerea numărului de depozite municipale cu 15% până în anul 2027;
  • pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor voluminoase, contribuind la reducerea cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare cu 25 % până în anul 2027.

 

În același timp, Regulamentul mai prevede că nu vor fi acceptate pentru depozitare în depozite deșeurile menționate la art. 16 alin. (5) din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile (cum ar fi: deşeuri explozive, oxidante, deşeuri periculoase medicale sau alte deşeuri clinice periculoase de la unităţi medicale sau veterinare, poluanți organici persistenți, biocide, pesticide etc. precum și alte deșeuri care nu întrunesc criteriile de acceptare.

 

Este important de menționat că Regulamentul privind depozitarea deșeurilor stabilește cadrul legal pentru desfășurarea activităţilor de depozitare a deșeurilor, dar și reducerea progresivă a eliminării prin depozitare a deșeurilor care pot fi reciclate sau valorificate, inclusiv în scopuri energetice, dar și introducerea de măsuri și linii directoare pentru prevenirea și reducerea efectelor negative asupra componentelor de mediu (apelor de suprafață, apelor subterane, solului, aerului, inclusiv efectul de seră) și sănătății populației provocate de depozitele de deșeuri pe durata întregului lor ciclu de viață.

 

 

 

Controlul de stat asupra respectării prevederilor Regulamentului va fi realizat de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

 

Regulamentul poate fi consultat integral aici.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1256 vizualizări

Data publicării:

18 Iulie /2024 08:00

Catalogul tematic

POLMED23 | Noutăți fiscale

Etichete:

intrat în vigoare | depozitarea deșeurilor | depozitare | regulament

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon