Știri

Repatrierea mijloacelor bănești: ce sume nu vor fi supuse sancțiunilor pecuniare?

Sumele nerepatriate de la exportul de mărfuri pe platforme digitale, pentru datoriile aferente unui nerezident de până la 100 000 lei cumulative vor fi supuse sancțiunilor pecuniare. Legea nr. 1466/1998 cu privire la reglementarea repatrierii de mijloace bănești, mărfuri și servicii provenite din tranzacțiile economice externe a fost completată cu o prevedere nouă prin care au fost eliminate sancțiunile respective. Completarea a fost introdusă prin Legea nr. 144 din 19 iunie 2025 ce se referă la susținerea economiei digitale și a serviciilor electronice, publicată în Monitorul Oficial din 20 iunie curent și va intra în vigoare la 3 luni de la data publicării, respectiv, la 20 septembrie.

 

Precizăm, conform art. 5 (alin.7) din Legea nr. 1466/1998, nu sunt supuse sancţiunilor pecuniare sumele nerepatriate de la export-import provenite din tranzacţiile economice externe:

a) dacă acestea constituie plăţi prevăzute în acordurile interguvernamentale sau în contractele încheiate de autorităţile administraţiei publice centrale;

b) dacă, în decurs de 3 luni de la data expirării termenului de repatriere, partenerului extern i-au fost înaintate pretenţii şi/sau dacă, în termen de 6 luni de la data expirării termenului de repatriere, faţă de acesta a fost începută procedura judiciară sau de arbitraj – pe toată perioada examinării litigiilor în instanţele judecătoreşti/de arbitraj şi executării hotărîrilor emise;

c) dacă există reclamaţii privind cantitatea şi calitatea mărfurilor, prezentate de partenerii economici externi, în baza documentelor respective eliberate de autorităţile competente;

d) la livrarea pieselor de schimb şi componentelor pentru mărfurile exportate şi aflate în perioada de garanţie;

e) la exporturile temporare;

f) la returnarea de către nerezident a mijloacelor băneşti şi a mărfurilor neachitate, dar nu mai tîrziu de o lună de la data expirării termenului de repatriere;

g) în cazurile de forţă majoră confirmate de autorităţi competente;

h) în cazurile pierderilor suportate de agenţii economici în urma accidentelor rutiere confirmate documentar;

i) în cazul pierderilor suportate de agenţii economici în urma reducerilor de preţ al mărfurilor, confirmate prin documentele respective.

j) în cazul imposibilităţii repatrierii mijloacelor băneşti ca urmare a aplicării în ţările partenerilor economici externi a unor interdicţii nejustificate, confirmate prin hotărîre de Guvern.

k) în cazul stingerii obligaţiilor contractuale pînă la expirarea termenelor de repatriere prin orice mijloace prevăzute de legislaţia civilă în vigoare, cu excepţia remiterii de datorie.

 

Potrivit art. 5 din Legea nr. 1466/1998, constatarea încălcărilor şi aplicarea sancţiunilor pecuniare se efectuează de către  Serviciul Fiscal de Stat în baza rezultatelor verificării datelor privind nerespectarea de către agenţii economici a termenelor de încasare (repatriere) a mijloacelor băneşti şi a celor materiale, iar amenzile se percep în lei moldoveneşti pe cale extrajudiciară şi se transferă la bugetul de stat.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

249 vizualizări

Data publicării:

26 Iunie /2025 08:55

Catalogul tematic

Sancționare | Repatrierea mijloacelor băneşti

Etichete:

sanctionare | repatrierea mijloacelor banesti

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon