Știri

Rezultatele evaluării bunurilor imobile în scopul impozitării vor putea fi contestate

La cererea titularului de drepturi asupra bunurilor imobile supuse evaluării/reevaluării în scopul impozitării vor putea fi contestate, în mod gratuit, caracteristicile tehnice ale bunurilor imobile utilizate la estimarea valorii în scopul impozitării, apartenența bunului imobil la anumit tip/subtip de bunuri imobile, valoarea estimată a bunului imobil, zona valorică atribuită bunului imobil, modelul și metodologia de evaluare.

 

Agenția Relații Funciare și Cadastru (ARFC) a înaintat pentru consultări publice proiectul Regulamentului cu privire la procedura de examinare a contestațiilor privind rezultatele evaluării în scopul impozitării, elaborat pentru efectuarea lucrărilor de evaluare și reevaluare a bunurilor imobile în scopul impozitării conform prevederilor Codului fiscal, Codului administrativ și Legii nr.989/2002 cu privire la activitatea de evaluare.

 

Conform proiectului, procedura de examinare a contestațiilor privind rezultatele evaluării în scopul impozitării va cuprinde următoarele etape: depunerea contestației; primirea și înregistrarea contestației; examinarea și soluționarea contestației; informarea petiționarului. Depunerea contestației se va efectua de către titularul de drepturi asupra bunurilor imobile, personal sau prin intermediul unui reprezentant/ mandatar autorizat în termen de 30 de zile de la data primirii (prin orice mijloc) a notificării privind rezultatele evaluării în scopul impozitării.

 

Contestația, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, va conține datele de identificare ale titularul de drepturi asupra bunurilor imobile/reprezentantului acestuia (numele, prenumele/ denumirea oficială, adresa poștală, adresa poștei electronice, număr de contact); denumirea autorității responsabile; datele privind bunul imobil evaluat în scopul impozitării; obiectul contestației.

 

În procesul examinării contestației, organul cadastral teritorial va verifica corectitudinea reflectării în sistemul automatizat de evaluare a caracteristicilor tehnice ale bunului imobil, utilizate în procesul de reevaluare, în raport cu datele despre acesta din Registrul bunurilor imobile și dosarul cadastral/tehnic existent în arhivă. Neconformitățile constatate vor fi înlăturate.

 

Se propune ca valoarea estimată a bunului imobil să fie revizuită în cazul în care aceasta va diferenția esențial cu valorile estimate a cel puțin 3 bunuri imobile comparabile. În acest caz titularul de drepturi asupra bunurilor imobile în contestație va trebui să prezente valorile estimate a bunurilor imobile comparabile. Zona valorică atribuită bunului imobil va fi revizuită în cazul unui număr suficient de contestații întemeiate pentru o anumită zonă valorică (circa 20-30 contestații). În cazul în care se va constata că obiecțiile sunt întemeiate, Departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publice va modifica înscrierile și va recalcula valoarea estimată.

 

De menționat, că autoritatea responsabilă de examinare a contestațiilor privind rezultatele evaluării în scopul impozitării va fi Agenția Servicii Publice și structurile teritoriale ale acesteia, Agenția Relații Funciare și Cadastru.

 

Comisia pentru examinarea contestațiilor privind rezultatele evaluării în scopul impozitării va fi creată prin ordinul ARFC și va avea drept scop examinarea cazurilor speciale ce necesită modificarea modelelor/metodologiei de evaluare a bunurilor imobile în scopul impozitării. Comisia va fi formată din 7 membri, dintre care: 3 reprezentanți din cadrul ARFC; 2 reprezentanți din cadrul Departamentului Cadastru al ASP; 2 reprezentanți ai asociațiilor obștești ale evaluatorilor.

 

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

992 vizualizări

Data publicării:

16 August /2023 10:18

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

impozit pe bunuri imobile | evaluare cadastrala

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon