Știri
Se propun noi modificări la activitatea ZEL-urilor
Întreprinderile din zonele economice libere (ZEL) ar putea beneficia de o nouă schema de ajutor – ajutor de stat regional pentru investiții. În acest sens, este elaborat un proiect de modificare a unor acte normative (privind măsurile de sprijin acordate rezidenților ZEL, ce a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat.
În primul rând, se propun modificări la Legea nr. 440-XV din 27 iulie 2001 cu privire la zonele economice libere, conform cărora, în cazul în care vor fi adoptate legi noi care înrăutăţesc condiţiile de activitate a rezidenţilor în ceea ce priveşte regimurile vamal, fiscal şi alte regimuri prevăzute de legile referitoare la activitatea zonelor libere, persoanele fizice sau juridice înregistrate în calitate de rezident până la data de 31 decembrie 2023 sunt în drept, până la data de 1 ianuarie 2034, dar fără să depășească
termenul de funcţionare a zonei libere concrete, să activeze conform prevederilor legilor în vigoare până la data punerii în aplicare a noilor legi. Această normă se va aplica activităţii desfăşurate de rezidenţi în cadrul proiectelor investiţionale înregistrate până la adoptarea legii noi. Totuși, prin derogare, facilitățile fiscale aferente impozitului pe venitul rezidenților zonelor economice libere se acordă persoanelor fizice sau juridice înregistrate în calitate de rezident până la data de 31 decembrie 2024, în funcție de mărimea investițiilor realizate și în conformitate cu modalitatea și intensitatea ajutorului de stat, stabilite de Guvern prin schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din zonele economice libere.
Tot în acest sens, se propune completarea Codului fiscal cu un articol nou – 501, în vederea instituirii unei noi scheme de ajutor de stat regional pentru investițiile din industria prelucrătoare, în conformitate cu prevederile Programului național de industrializare pentru anii 2024-2028. Noua schemă de ajutor de stat, aliniată integral la normele UE în materie de concurență și ajutor de stat, va stimula investițiile în industria prelucrătoare. Conform propunerilor, impozitul pe venitul obținut de întreprinderile din industria prelucrătoare beneficiare ale schemei de ajutor de stat regional pentru investiții se percepe în proporție de 50% din cota stabilită la art. 15 lit. a) – 12%. Facilitățile aferente impozitului pe venit se acordă până la data de 1 ianuarie 2034, în funcție de mărimea investițiilor realizate și în conformitate cu modalitatea și intensitatea ajutorului de stat, stabilite de Guvern prin schema de ajutor de stat regional pentru investiții.
Proiectul mai prevede că întreprinderile din industria prelucrătoare înregistrate în calitate de rezident în zonele economice libere nu pot cumula ajutorul de stat acordat prin schema de ajutor de stat regional pentru investiții, cu ajutorul de stat acordat prin schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din zonele economice libere.
Zonele economice libere au fost instituite în conformitate cu legea nr. 440/2001, fiind create în scopul accelerării dezvoltării social-economice a anumitor teritorii și a economiei naționale în ansamblu prin atragerea investițiilor autohtone și străine, implementarea tehnicii și tehnologiilor moderne, dezvoltarea producției orientate spre export, aplicarea experienței avansate din domeniul producției.
Pe teritoriul Republicii Moldova activează la moment 6 zone economice libere (zone ale antreprenorialului liber). Conform situației de la 31 decembrie 2023, numărul rezidenților ZEL constituia 258, iar numărul angajaților rezidenților – circa 16.000 persoane.
Valoarea totală a impozitelor și altor plăți obligatorii a constituit 1105,2 mil. lei sau cu 27,8 % mai mult comparativ cu anul 2022.
Genul prioritar de activitate în zonele economice libere este activitatea industrială (cablaj electric, lămpi LED, articole de mobilă, covoare, fire, țesătură, detergenți).
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
532 vizualizări
Data publicării:
20 Iunie /2024 07:40
Catalogul tematic
Noutăți fiscale | Rezident
Etichete:
angajat rezident | investiţii | acte normative | Modificare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.