Sectorul agrar

Evaluarea situației anului agricol 2021

Evenimentul cu genericul „Evaluarea situației anului agricol 2021 pentru agricultura din Republica Moldova – perspective de viitor”, la care au participat peste 70 de membri ai Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a RM din sectorul agricol, a avut drept obiectiv analiza provocărilor cu care se confruntă producătorii agricoli și procesatorii, dar și suportul necesar din partea autorităților pentru depășirea acestora.
 
La dialogul online a fost invitat Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, care a comunicat participanților despre obiectivele sectoriale ale ministerului și acțiunile prioritare necesare pentru realizarea acestora.

 

Ministerul are obiective ambițioase și complexe pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar per ansamblu, dar și pentru susținerea mediului de afaceri în particular. Printre priorități se regăsesc: consolidarea cadrului de politici aferent segmentului agroalimentar, majorarea subvențiilor în agricultură, promovarea produselor agroalimentare autohtone, diversificarea activităților economice în mediul rural, crearea locurilor de muncă și sporirea veniturilor, inclusiv, prin stimularea tinerilor fermieri și facilitarea dezvoltării afacerilor în mediul rural; stabilirea unei cote unice TVA de 8 la sută pe întreg lanțul valoric; revitalizarea sectorului zootehnic și sprijinirea acestuia prin perfecționarea politicii de subvenționare. Ne dorim ca discuțiile de astăzi să faciliteze identificarea pârghiilor de susținere și promovare a producătorilor agricoli autohtoni, precum și stabilească un dialog constructiv cu mediul de afaceri”, a precizat ministrul.  

 

Președintele CCI, Sergiu Harea, a menționat: „Pe platforma Comitetului pentru Antreprenoriat în Agricultură pe lângă CCI au fost organizate mai multe discuții de interes sporit pentru reprezentanții sectorului agricol, pe subdomenii specifice, inclusiv dedicate agriculturii ecologice. În condiții de criză, CCI a promovat intens reglementarea de stat a relațiilor dintre furnizorii de produse alimentare și rețelele de supermarketuri. În special a fost atrasă atenția asupra sporirii prezenței produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt (cel puțin 50%) din lungimea liniară a raftului magazinelor. Astăzi, dorim să discutăm și alte probleme cu care se confruntă antreprenorii din acest sector, ca ulterior, împreună cu ministerul să putem veni și cu soluții eficiente”.

 

Participanții la eveniment au subliniat necesitatea sprijinului din partea autorităților, formulând și propuneri pentru crearea unui mediu favorabil dezvoltării afacerilor în agricultură, prin prisma măsurilor stimulatorii, condițiilor facilatorii, instrumentelor și programelor de suport.

 

Propunerile celor participanți vor fi sistematizate și expediate oficial în adresa ministerului, dar și a altor instituții aferente sectorului agricol.


via | madrm.gov.md

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

919 vizualizări

Data publicării:

30 Septembrie /2021 10:07

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

CCI | ministerul agriculturii | sectorul agrar

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon