Sectorul agrar

Statul ar putea acorda subvenții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

Autoritățile au elaborat proiectul  legii privind producţia agroalimentară ecologică şi etichetarea produselor ecologice, ce instituie norme ce țin de certificarea aferentă și utilizarea indicațiilor referitoare la această producție și de publicitatea ei, precum și norme privind efectuarea controalelor.
 
Proiectul este elaborat la recomandarea experţilor antrenaţi în misiunile TAIEX pentru implementarea programului „Suport Strategic în domeniul agriculturii ecologice din Republica Moldova” și  vine să armonizeze legislația națională cu cea comunitară privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice.

 

Potrivit notei informative, prin adoptarea documentului va fi posibilă recunoașterea organismelor de certificare internaționale de către ministerul de profil și acestea nu vor mai fi obligate să se reacrediteze la nivel național.  În conformitate cu normele în vigoare, organismele de certificare internațională sunt situate pe aceeași poziție ca și cele naționale, fiind obligate să dețină și acreditare națională. Totodată, proiectul va permite accesarea subvențiilor și de către producătorii care certifică producția la organismele de control internaționale, care, la moment, nu se pot integra în sistemul național, acesta nefiind conform legislației UE.

 

De asemenea, în nota proiectului se menționează că producătorii din țara noastră vor putea să exporte produse ecologice pe piața UE fără a fi obligați să achite taxa pentru certificare de două ori (o dată pentru a fi incluși în sistemul național și o dată – pentru exportul produselor).

 

În același timp, una din condițiile pentru care un produs poate fi importat/exportat ca produs ecologic este ca operatorii să poată furniza în orice moment importatorilor informații care permit identificarea operatorilor care sunt furnizorii lor și a organismelor de control ale acestora, pentru a se asigura trasabilitatea produsului ecologic. Aceste informații se pun, de asemenea, la dispoziția organismelor de control ale importatorilor.

 

Proiectul mai prevede că Guvernul va aproba lista produselor și substanțelor pasibile a fi utilizate în producția ecologică, inclusiv o listă limitativă a produselor care pot fi utilizate în cadrul agriculturii ecologice ca îngrășăminte,  materii prime, substanțe active care să fie utilizate în produse de protecție a plantelor,  aditivi etc.

 

Organismele de control vor elibera oricărui operator sau grup de operatori care și-a notificat propria activitate și care respectă cerințele prevăzute în lege un certificat, iar în vederea verificării respectării legislației privind etichetarea produselor ecologice, organismele de control pot efectua verificări la toate etapele de producție, pregătire și distribuție.

 

Potrivit proiectului, stimularea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice se va efectua prin acordarea de subvenţii din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural. Mărimea subvenţiilor şi modul de alocare a acestora urmează a fi stabilite de Guvern.

 

Proiectul legii privind producţia agroalimentară ecologică şi etichetarea produselor ecologice poate fi consultat până la 17 noiembrie curent.

Pe parcursul promovării proiectului, vom reveni cu detalii.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1103 vizualizări

Data publicării:

05 Noiembrie /2021 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

subventie | proiect de lege | producator agricol | producia ecologica

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon