Știri
Serviciile alternative de îngrijire a copiilor de tip familial
Serviciile alternative de îngrijire a copiilor de tip familial sunt organizate la domiciliul/reședința temporară a îngrijitorului calificat, numărul total al copiilor nu va depăși cifra 5.
În Monitorul Oficial din 14 septembrie a fost publicată Hotărârea nr. 572 din 2 august 2023, prin care au fost aprobate regulamentele cu privire la organizarea și funcționarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor: Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor organizate de angajator la locul de muncă, Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea serviciilor alternative de îngrijire individualizată a copiilor și Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor de tip familial.
Similar serviciului de îngrijire individualizată a copiilor, serviciile de îngrijire de tip familial se prestează de către îngrijitor cu condiția deținerii patentei de întreprinzător pentru genul de activitate servicii alternative de îngrijire a copiilor de tip familial, eliberată în conformitate cu Legea nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător. Detalii aici.
Cererea pentru eliberarea patentei de întreprinzător poate fi depusă în format electronic, prin intermediul Sistemului informațional automatizat „Cabinetul personal al contribuabilului”, sau fizic, la sediul organului fiscal teritorial sau al autorității administrației publice locale din raza domiciliului, în cazul în care în localitatea respectivă nu este amplasată subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat.
Regulamentul prevede că mai mulți îngrijitori titulari de patente se pot asocia în scopul organizării și desfășurării în comun a serviciilor de îngrijire, în baza contractului de activitate. Responsabil de notificarea și înregistrarea serviciului de îngrijire va fi îngrijitorul în a cărui domiciliu/reședință temporară se va organiza serviciul de îngrijire.
Înainte de inițierea serviciilor de îngrijire, îngrijitorul/ îngrijitoarea, ca măsură prealabilă de verificare a corespunderii serviciilor de îngrijire cu cerințele sanitare, poate solicita de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică suport consultativ în conformitate cu legislația privind controlul de stat al activității de întreprinzător
Serviciile de îngrijire se prestează în baza contractului de prestări servicii încheiat între îngrijitor/îngrijitoare și reprezentantul legal al copilului.
Cuantumul remunerației pentru serviciile de îngrijire de tip familial se negociază de către îngrijitor și reprezentantul legal al copilului și se specifică în contractul încheiat între aceștia. Cuantumul remunerației pentru o oră de activitate nu poate fi mai mic decât cuantumul salariului minim pe țară per oră, pentru atribuțiile prevăzute de lege și de contractul încheiat între părți.
Amintim că Legea nr. 367/2022 cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor prevede că pot fi organizate trei tipuri de servicii alternative de îngrijire a copiilor:
- organizate de angajator la locul de muncă – pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă/persoanele aflate în raporturi de serviciu în bază de act administrativ ori prin alte tipuri de contracte civile în vederea executării de lucrări sau prestării de servicii, cu suportarea tuturor cheltuielilor aferente din mijloacele proprii ale unității. Respectivele servicii se înființează prin ordinul intern al angajatorului;
- individualizată – prestată de către îngrijitor la domiciliul sau reședința temporară a copilului. Inițierea și desfășurarea activității se realizează cu condiția deținerii de către îngrijitori a patentei de întreprinzător pentru acest gen de activitate;
- de tip familial, organizate la domiciliul/reședința temporară a îngrijitorului pentru un număr limitat de copii, cu condiția deținerii patentei de întreprinzător pentru acest gen de activitate.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
998 vizualizări
Data publicării:
18 Septembrie /2023 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
noutati
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.