Știri

Serviciul Vamal a revizuit Normele tehnice de aplicare a garanțiilor

Angajamentul garantului va putea fi depus spre înregistrare la biroul vamal competent, de către debitor/persoana care poate deveni debitor sau de către o altă persoană, în termen de cel mult 30 zile de la data emiterii angajamentului. Angajamentul garantului depus de către o altă persoană va trebui să includă și persoana pentru care este constituită garanția bancară. În cazul dat, angajamentul va fi însoțit de un contract încheiat între debitor/persoana care poate deveni debitor și o altă persoană, semnat de ambele părți.

 

Joi, 31 octombrie curent, fiind publicat în Monitorul oficial, a intrat în vigoare Ordinul Serviciului Vamal nr. 400-O din 24 octombrie 2024 cu privire la modificarea OSV nr. 550-O/2023 prin care au fost aprobate Normelor tehnice de aplicare a garanțiilor. De menționat că modificările au fost elaborate în urma discuțiilor cu reprezentanții mediul de afaceri, care au constatat necesitatea completării actului normativ cu prevederea ce va permite depunerea garanției de către o altă persoană.  

 

Totodată, pentru a exclude orice neclaritate din partea mediului de afaceri, în special din partea băncilor și companiilor de asigurări, a fost necesară completarea Normelor cu un capitol aparte ce reglementează procedura și condițiilor pentru eliberarea garanției.

 

Astfel, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, Serviciul Vamal va elibera garanția imediat după ce datoria vamală pentru care a fost constituită încetează sau nu mai este susceptibilă de a apărea sau după ce este acceptată o nouă garanție prin care sunt preluate toate obligațiile existente pentru  mărfurile plasate și încă care se află sub un regim vamal sau în depozitare temporară în temeiul angajamentului solicitat pentru a fi eliberat.

 

Conform Normelor, cererea de eliberare a garanției se va depune de către debitor/persoana care poate deveni debitor sau de către o altă persoană, de către garant sau reprezentantul acestora în formă liberă, la SV. Pentru a elibera garanția, autoritatea vamală va verifică dacă datoria vamală este stinsă sau nu mai poate apărea.  Această apreciere va include evaluarea riscului ca o datorie vamală să fie depistată în viitor în urma unui control ulterior acordării liberului de vamă din tranzacțiile acoperite de garanția respectivă, luând în considerare toate elementele/informațiile disponibile în momentul în care s-a luat decizia de a elibera garanția. Evaluarea se va realiza în termen de 120 zile de la data depunerii cererii.

 

În cazul în care rezultatul acestei evaluări este pozitiv, SV va elibera garanția și o va restitui solicitantului sau garantului, imediat după efectuarea acesteia. Atunci, când rezultatul evaluări este negativ, există operațiuni, declarații, regimuri vamale neîncheiate, Serviciul Vamal va notifica în scris despre aceasta solicitantul și garantul, cu indicarea tranzacțiilor în derulare. În cazul dat, garanția nu va fi eliberată.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Serviciul Vamal al Republicii Moldova

230 vizualizări

Data publicării:

01 Noiembrie /2024 07:45

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

datorie | autoritățile vamale | garantie

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon