Monitorul SFS

SFS continuă să acorde suport foștilor titulari ai patentei de întreprinzător în vederea tranziției la noul regim fiscal

 

Reprezentanții Direcției deservire fiscală Căușeni și directorul Serviciului Fiscal de Stat, domnul Petru Rotaru au avut o discuție cu foștii titulari de patentă din raionul Căușeni, în cadrul unei companii de informare, desfășurată de comun cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, al cărei scop este acordarea suportului necesar pentru tranziția la noul regim fiscal – activitatea independentă.

 

Potrivit domnului Petru Rotaru, noul regim fiscal are mai multe beneficii, precum: majorarea limitei venitului obținut, perioadă nelimitată de activitate și cel mai mic impozit pe venit din Europa, modalitate de achitare comodă a impozitului de venit, fără raportare și evidență contabilă.

 

„Încurajăm trecerea la noul regim fiscal, unul simplificat și cu beneficii atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori. Vom continua să acordăm sprijinul necesar în această perioadă de tranziție. Regimul fiscal simplificat pe care îl promovăm este conceput pentru a reduce birocrația și povara administrativă. Acest lucru va permite foștilor titulari ai patentei de întreprinzător să își concentreze eforturile asupra activității lor comerciale, în loc să fie implicați într-un proces complicat de înregistrare și raportare fiscală”, a declarat Petru Rotaru.

 

Conducerea SFS a dat asigurări că astfel de întrevederi vor continua să aibă lor, în vederea informării corecte a contribuabililor vizați, precum și pentru a oferi răspuns la întrebările apărute în contextul tranziției la regimul fiscal – activitate independentă.

 

La rândul lor, foștii titulari ai patentei de întreprinzător au mulțumit autorității fiscale pentru deschidere spre dialog, pentru informațiile oferite și ajutorul acordat în procesul conformării la noile prevederi.

 

Precizăm că, prin această simplificare se stimulează înființarea de noi afaceri și se facilitează activitatea celor existente, ceea ce va contribui la crearea unui mediu economic dinamic și competitiv. Un alt avantaj al noului regim fiscal simplificat este că va avea un impact pozitiv asupra consumatorilor, datorită utilizării de către comercianți a echipamentelor de casă și de control, respectiv a eliberării bonului fiscal - instrument de protecție a drepturilor consumatorilor.

 

Serviciul Fiscal de Stat informează că, începând cu 01 iulie 2023, activitatea de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri (gherete), pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, cu condiția respectării cerințelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea și comercializarea lor, nu este admisă în baza patentei de întreprinzător, urmare a intrării în vigoare a modificărilor corespunzătoare efectuate în Legea nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător.

 

De la 01 iulie 2023 și până în prezent, 1134 de foști titulari de patentă s-au conformat noilor prevederi legale și au trecut la regimul fiscal simplificat – activitate independentă. Totodată, 344 de contribuabili au aplicat pentru compensarea cheltuielilor suportate în contextul trecerii la activitatea independentă.

 

 

 

 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

837 vizualizări

Data publicării:

24 Iulie /2023 09:46

Catalogul tematic

Patenta de întreprinzător | Activitatea SFS

Etichete:

activitatea sfs

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon