Știri

SIVE: abordarea sistematică a vulnerabilității energetice

Pentru a aborda sistematic vulnerabilitatea energetică și pentru a promova eficiența energetică, a fost aprobată Legea nr. 241/2022 privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, ce prevede implementarea unei soluții informatice/ crearea Sistemului informațional „Vulnerabilitatea Energetică” (SIVE), care să asigure aplicabilitatea sistemului de compensații.

 

Respectiv, în ședința de astăzi, 30 noiembrie, Cabinetul de miniștri, a votat proiectul hotărârii de Guvern ce ține de aprobarea Regulamentului privind modul de organizare și funcționare a Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

 

Documentul stabilește responsabilitățile și atribuțiile privind ținerea, furnizarea și utilizarea informației din SIVE și are ca scop stabilirea modului de unificare și centralizare a sistemului național de subvenționare pentru eficientizarea consumului de resurse energetice și a altor măsuri de asistență socială, gestionarea mecanismului de acordare a compensațiilor consumatorilor vulnerabili de energie, actualizarea, păstrarea, prelucrarea și transmiterea informațiilor cu caracter personal, procedura de acordare a accesului la sistem etc.

 

Astfel, SIVE este resursa informațională de stat ce conține informația sistematizată cu privire la evidența solicitărilor înregistrate ale consumatorilor vulnerabili de energie, a beneficiarilor de compensații și a furnizorilor de energie.

 

Conform Regulamentului, înregistrarea datelor cu privire la obiectele informaționale în SIVE se efectuează de către registratori. Sistemul va asigura posibilitatea accesării și vizualizării informației la orice etapă de modificare și completare a datelor, precum și evidența acestora.

 

SIVE va fi supus unui control intern de către posesor – Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și unui control extern, ce va fi efectuat de către instituțiile abilitate și certificate în domeniul auditului informatic.

 

Conform notei proiectului, mijloacele financiare necesare pentru implementarea sistemului sunt stabilite în Cadrul Bugetar pe Termen Mediu 2023-2025. Totodată, sistemul a fost dezvoltat cu susținerea financiară a PNUD Moldova, care a alocat în acest scop mijloace financiare în cuantum de $40 mii.

 

Reamintim, până la 25 noiembrie consumatorii au avut posibilitatea să depună cererea de solicitare a compensației pentru consumul de energie pentru luna noiembrie. Totodată, cererile pot fi depuse în continuare pe platforma compensatii.gov.md pentru a beneficia de compensație pentru următoarele luni.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Guvernul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

752 vizualizări

Data publicării:

30 Noiembrie /2022 15:42

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

vulnerabilitatea | Hotarare de Guvern | regulament

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon