Știri

Spaţiile de depozitare temporară: autorizarea și declarația

 

Conform prevederilor Codului vamal, mărfurile străine sunt depozitate temporar din momentul prezentării lor în vamă, cu obligativitatea furnizării garanţiei vamale de către titularul autorizaţiei de depozitare. Mărfurile străine prezentate în vamă fac obiectul unei declaraţii de depozitare temporară, care conţine toate datele necesare pentru aplicarea dispoziţiilor ce reglementează depozitarea temporară. În același timp, evoluția continuă a comerţului extern impune constituirea spațiilor de depozitare temporară, în scopul fluidizării traficului de mărfuri și reducerii timpului de vămuire.

 

În acest sens, Serviciul Vamal propune pentru consultări publice proiectul Ordinului cu privire la aprobarea Normelor tehnice de autorizare pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară şi a Normelor tehnice privind utilizarea şi completarea declaraţiei de depozitare temporară.

 

Conform proiectului, o autorizaţie pentru exploatarea unui spaţiu de depozitare temporară poate fi solicitată de orice persoană care derulează formalități legate de introducerea/scoaterea mărfurilor în/din Republica Moldova. Spaţiile de depozitare temporară se examinează de către funcționarul vamal al aparatului central al Serviciului Vamal şi funcționarul vamal al biroului vamal în raza de activitate a căruia se află spaţiile de depozitare temporară. În rezultatul examinării se întocmeşte un proces-verbal.

 

 

Cererea de autorizare pentru exploatarea spaţiilor de depozitare temporară se depune la aparatul central al Serviciului Vamal, iar în cazul în care solicitantul deţine mai multe spaţii de depozitare pe teritoriul RM, acesta depune cereri separate pentru fiecare din locurile în care sunt stabilite spaţiile de depozitare temporară, pentru autorizarea acestora. Cererea se depune de către solicitant împreună cu următoarele documente necesare pentru obţinerea autorizaţiei:

 

- extrasul din Registrul de stat eliberat de ASP, în copie;

- copia Certificatului de atribuire a codului fiscal;

- schiţa-plan al spaţiului/spaţiilor pentru care se solicită autorizarea;

- actul de deţinere a spaţiului/spaţiilor pentru care se solicită autorizarea;

- modelul de evidenţe, aprobat de biroul vamal de supraveghere;

- actele care atestă constituirea garanţiei.

 

În același timp, persoana indică faptul că mărfurile sale se află în depozit temporar prin intermediul declaraţiei de depozitare temporară, care se depune la biroul vamal însoţită de documentele justificative, cel târziu în momentul prezentării mărfurilor în vamă. În cazul în care mărfurile intră pe teritoriul vamal al Republicii Moldova sub acoperirea unui titlu de tranzit, exemplarul documentului de tranzit destinat biroului vamal de destinaţie va fi considerat declaraţie de depozitare temporară.

 

Ordinul va intra în vigoare la momentul punerii în aplicare a Codului vamal – la 1 ianuarie 2024.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

969 vizualizări

Data publicării:

19 Iulie /2023 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

depozit provizoriu

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon