Știri
Specificul reevaluării activelor în sistemul bugetar
Interpretarea eronată de către autoritățile/instituțiile bugetare a cadrului normativ și abordări neuniforme privind modul de înregistrare în evidența contabilă a rezultatelor reevaluării mijloacelor fixe, precum și determinarea momentului când reevaluarea activului este obligatorie, este o problemă des abordată de Curtea de Conturi. În acest context, în ediția din aprilie a „monitorului fiscal FISC.md”, venim cu explicații și exemple practice de reflectare corectă în evidența contabilă a autorităților/instituțiilor bugetare a rezultatelor reevaluării.
Din articolul „Specificul reevaluării activelor în sistemul bugetar”, elaborat de către Nadejda Zaporojan, deținătorii unui abonament al publicației noastre vor afla că conform pct. 1.4.5.2. din Planul de conturi contabile în sistemul bugetar şi Normele metodologice privind evidenţa contabilă şi raportarea financiară în sistemul bugetar, aprobate prin OMF nr. 216/2015, reevaluarea valorii mijloacelor fixe şi activelor neproductive se efectuează prin recalcularea valorii de bilanţ ale acestora. Reevaluarea se efectuează cu scopul determinării valorii juste ale acestora, ţinându-se cont de utilitatea bunului, starea acestuia şi de preţul pieţei.
Astfel, autoritățile/instituțiile bugetare urmează să reevalueze mijloacele fixe, terenurile și resursele naturale în mod obligatoriu în următoarele cazuri:
- în cazul vânzării;
- în cazul transmiterii dreptului de folosinţă a mijloacelor fixe şi activelor neproductive la ieșirea acestora din sistemul bugetar, şi anume în cazul transmiterii în gestiune economică întreprinderilor de stat/ întreprinderilor municipale/ instituțiilor publice la autogestiune şi în gestiune delegată societăților comerciale cu capital public, privat sau mixt;
- transmiterii în calitate de contribuţie a statului în capital propriu;
- altor situații prevăzute de cadrul normativ.
Detalii găsiți în nr. 3 (87) al „monitorului fiscal FISC.md”.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
610 vizualizări
Data publicării:
12 Aprilie /2024 08:00
Catalogul tematic
Sistemul bugetar | Noutăți fiscale
Etichete:
sistemul bugetar | cazuri specifice
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.