Știri

Stagiile plătite – mecanism de atragere a tinerilor specialiști în sectorul public

Tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani, care își vor desfășura stagiile de practică în cadrul Cancelariei de Stat, a Parlamentului, Aparatului Președintelui Republicii Moldova, precum și în cadrul ministerelor și autorităților administrative din subordinea acestora, ar putea beneficia de o bursă.

 

În Parlament este înregistrată inițiativa legislativă prin care se propune introducerea mecanismului de organizare și desfășurare a programului de stagii plătite în sectorul public, în vederea facilitării tranziției tinerilor de la sistemul de învățământ la piața muncii.

 

Conform proiectului, durata unui program de stagiu este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive, iar timpul de efectuare a stagiului este de maximum 40 de ore pe săptămână.

 

Programul de stagiu se va desfășura în temeiul unui contract încheiat între stagiar și autoritatea-gazdă, cu respectarea activităților specifice stabilite în cadrul acesteia și a regulamentelor interne aplicabile.

 

Astfel, stagiarul are dreptul la o bursă plătită de autoritatea-gazdă, al cărei cuantum va fi stipulat în contractul de stagiu, fiind propus un cuantum al bursei egal cu 3000 de lei pentru 160 de ore de activitate, care se va acorda proporțional numărului de ore de activitate efectiv desfășurate.

 

Activitatea stagiarului va fi evaluată de mentor, care va elabora un raport în care se va referi la  abilitățile pe care le-a dobândit stagiarul în urma finalizării programului de stagiu, conduita acestuia, nivelul de consolidare a competențelor și de dobândire a cunoștințelor teoretice și a deprinderilor practice necesare pentru exercitarea unei ocupații din domeniul în care acesta a efectuat programul de stagiu și gradul de realizare a sarcinilor stabilite.

 

Este important de menționat că, stagiarii care vor finaliza programul complet de 720 de ore și vor fi evaluați cu calificativul „foarte bine”, prin derogare de prevederile Legii nr. 158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, pot fi propuși de autoritatea-gazdă spre numire într-o funcție publică de execuție fără grad profesional, cu condiția deținerii studiilor superioare, fără organizarea unui concurs și fără instituirea perioadei de probă. Autorii consideră această derogare ca una necesară pentru impulsionarea atragerii în câmpul muncii a tinerilor specialiști.

 

Conform notei proiectului, pentru remunerarea unui singur stagiar care realizează un program de stagiu de 720 de ore vor fi necesare resurse financiare în sumă de 13500 lei/beneficiar. Suma, însă, va varia în funcție de orele de stagiu efectiv desfășurate de fiecare beneficiar în parte și de numărul locurilor declarate anual pentru selectarea stagiarilor.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

740 vizualizări

Data publicării:

30 Noiembrie /2022 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

Proiect | stagii de practică pentru studenți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon