Știri

Temeiurile pentru introducerea în Lista de interdicție a subiecților subvenționării

Temeiurile pentru introducerea în Lista de interdicție a subiecților subvenționării sunt următoarele:  actul prin care se constată contravenția; hotărârea definitivă și irevocabilă a instanței de judecată; decizia de retragere a actului administrativ favorabil ilegal de acordare a subvenției și contractul administrativ de subvenționare ilegal.

În Monitorul Oficial din 19 ianuarie curent a fost publicat Regulamentul privind procedura de introducerea și, după caz, de excludere a subiecților subvenționării în / din Lista de interdicție a subiecților subvenționării.

 

Astfel, procedura de introducere în Lista de interdicție se inițiază la cerere sau din oficiu de către Agenție. Lista de interdicție este ținută în format electronic de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și include următoarele informație: numărul de ordine, data și numărul actului administrative de introducere, denumirea subiectului subvenționării și codul fiscal și data excluderii subiectului subvenționării din listă.

 

Termenul de introducerea în Lista de interdicție este de 5 ani, calculat de la data adoptării deciziei Agenției. Includerea în Lista de interdicţie a beneficiarilor de subvenţii se efectua, în temeiul demersurilor parvenite de la Agenţie sau la solicitarea organelor de ocrotire a normelor de drept şi control, în cazul în care se constată că beneficiarul de subvenţii a prezentat date neveridice în scopul obţinerii nejustificative a subvenţiei, precum şi în cazurile neîndeplinirii angajamentelor asumate conform declaraţiilor pe propria răspundere.

 

Conform datelor, în perioada anilor 2017-2022, în Lista de interdicţie au fost incluși 8 solicitanți de subvenții, după cum urmează: pe parcursul anului 2017- un solicitant; pe parcursul anului 2018 – 6 solicitanți; pe parcursul anului 2021 – un solicitant.

Drept rezultat, această condiție de reglementare a contribuit la stoparea și neadmiterea utilizării nejustificate a mijloacelor FNDAMR, precum și la evitarea prejudiciilor cauzate bugetului de stat în valoare de 1 690 836 lei. Mai mult, cei incluşi în Lista de interdicţie nu aveau dreptul să depună cereri și să beneficieze de subvenţii din cadrul FNDAMR, pe un termen de 5 ani.

 

Hotărârea a intrat în vigoare la data publicării.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

727 vizualizări

Data publicării:

22 Ianuarie /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți | Noutăți fiscale

Etichete:

Agricultură | monitorul | subventionarea

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon