Știri
Totul despre protejarea secretului comercial în cadrul proceselor judiciare
Codul de procedură civilă stabilește că ședințele de judecată au loc în mod public. Totodată, cu titlu de excepție, pot avea loc ședințe închise numai în scopul protejării informației ce constituie secret de stat, taină comercială ori a unei alte informații a cărei divulgare este interzisă prin lege.
În acest context, așa cum potrivit regulilor procedural civile, ședințele judiciare au caracter public, în ediția din iunie a revistei „monitorul fiscal FISC.md” este publicat articolul Valeriei Sorocean „Protejarea secretului comercial în cadrul proceselor judiciare”, în care autorul examinează ce posibilități acordă legea pentru a asigura protejarea secretului comercial în cursul procedurilor judiciare.
Mai întâi de toate, autorul precizează cum este definit secretul comercial. Potrivit Legii nr. 384/2023 privind protecția secretelor comerciale, secret comercial reprezintă informațiile care îndeplinesc cumulativ următoarele cerințe:
a) sunt secrete în sensul că nu sunt, ca întreg sau astfel cum se prezintă ori se articulează elementele acestora, cunoscute la nivel general sau ușor accesibile persoanelor din cercurile care se ocupă, în mod normal, de tipul de informații în cauză;
b) au valoare comercială prin faptul că sunt secrete;
c) au făcut obiectul unor măsuri rezonabile, date fiind circumstanțele, luate de către persoana care deține în mod legal controlul asupra informațiilor respective, pentru a fi păstrate secrete.
Astfel, în scopul protejării unui secret comercial în cadrul examinării unui litigiu, persoana interesată urmează să adreseze o cerere motivată instanței de judecată care examinează cauza judiciară, în vederea desemnării informației corespunzătoare ca fiind secret comercial. Doar deținătorii unui abonament al „monitorului fiscal FISC.md” vor găsi, în nr. 4 (88), explicații la acest subiect.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
403 vizualizări
Data publicării:
11 Iunie /2024 07:58
Catalogul tematic
Noutăți fiscale
Etichete:
activitate de comert | proces | şedinţe | protejare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.