Știri
Trei tipuri de servicii alternative de îngrijire a copilului
Proiectul de lege cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copilului a fost aprobat în lectura a doua în ședința plenară din 22 decembrie curent.
Astfel, legea va permite funcționarea în Republica Moldova a trei tipuri de servicii alternative de îngrijire a copilului:
- organizate de angajator
- îngrijire individualizată a copilului și
- servicii de îngrijire a copilului de tip familial.
Notificarea serviciului alternativ
Serviciile alternative de îngrijire a copilului organizate de angajator la locul de muncă, precum și serviciile de tip familial se înființează prin depunerea notificării de înființare la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Notificarea privind inițierea sau încetarea serviciilor se depune în mod separat pentru fiecare unitate de prestare a serviciului și va conține date precum: denumirea/numele, sediul/ domiciliul, IDNO/ IDNP şi datele de contact ale prestatorului de servicii, adresa de prestare a acestora, tipul serviciilor prestate, programul de activitate al unității; suprafața unității unde se va presta serviciul; numărul maxim de locuri etc.
Menționăm, serviciile de îngrijire a copilului de tip familial sunt acordate la domiciliul/ reședința îngrijitorului/ îngrijitoarei de copii calificat/ă, care oferă servicii de îngrijire unui număr limitat de copii.
Patenta de întreprinzător pentru îngrijitorul/îngrijitoarea de copii calificată
Atât în cazul serviciului de îngrijire a copilului organizat de angajator, cât și cel de tip familial, vor activa îngrijitor/îngrijitoare de copii calificate, care vor fi contractate prin contract individual de muncă sau contract de prestări servicii.
Totodată, activitatea de îngrijitor/îngrijitoarea de copii calificat/ă se desfășoară prin obținerea patentei de întreprinzător și va fi inițiată prin intermediul Sistemul informațional automatizat de gestionare și eliberare a patentelor, cu monitorizarea prin Registru patentelor de întreprinzător cu acces public.
Nu va putea desfășura activitate de îngrijitor/îngrijitoare de copii calificat/ă persoana care a fost condamnată pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni, locuiește împreună cu alte persoane, care au fost condamnate pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni, este decăzută din drepturile părintești prin hotărâre judecătorească, suferă de boli transmisibile și/sau mintale, în calitate de cadru didactic a aplicat, chiar şi o singură dată, violență fizică sau psihică față de discipoli etc.
În același timp, în cadrul serviciului individualizat de îngrijire a copilului activitatea poate fi realizată de către un membru de familie de până la gradul al III-lea, inclusiv copilul de peste 16 ani a reprezentantului legal, părinții, bunicii, fratele/ sora, unchiul/mătușa.
Finanțarea serviciilor alternative de îngrijire a copilului
Cuantumul remunerației pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor se negociază de către îngrijitor/îngrijitoare de copii calificat/ă și contractor, însă nu poate fi mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului pe oră la nivel de țară pentru minimul de atribuții ale îngrijitorului/îngrijitoarei.
În cazul prestării serviciilor de îngrijire a copilului organizate de angajator la locul de muncă, acesta va deduce cheltuielile asociate în modul prevăzut de Codul fiscal. Precizăm, serviciile respective sunt oferite de către angajatori în beneficiul salariaților acestora, la nivel de unitate, cu suportarea tuturor cheltuielilor aferente din mijloacele proprii ale unității.
Totodată, în cazul prestării serviciilor de îngrijire individualizată a copilului, precum și în cazul serviciilor de îngrijire a copilului de tip familial, acestora li se va aplica regimul fiscal, de asigurare socială și medicală conform prevederilor cadrului normativ.
Legea va intra în vigoare peste șase luni din data publicării în Monitorul Oficial.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1427 vizualizări
Data publicării:
29 Decembrie /2022 16:00
Catalogul tematic
Patenta de întreprinzător | Noutăți
Etichete:
copii | patenta de întreprinzător
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.