Știri
Volumul producției globale agricole în I semestru 2024
În ianuarie-iunie anul curent, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile a crescut în raport cu indicatorii înregistrați în prima jumătate ale anului 2023, cu 5,5% (în preţuri comparabile), inclusiv, volumul producţiei vegetale s-a majorat cu 13%, iar al producţiei animaliere - cu 4,4%.
Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), pentru roada anului 2024 gospodăriile de toate categoriile au semănat 1560,8 mii ha sau cu 22,5 mii ha (cu 1,4%) mai puțin faţă de anul 2023. Structura suprafețelor însămânțate cu culturi agricole după categorii de producători indică că, cea mai mare pondere o au întreprinderile agricole, cărora le revin 885,5 mii ha sau 57% din toată suprafaţa însămânţată a ţării, gospodăriilor țărănești (de fermier) le revin 382,5 mii ha sau 24%, iar gospodăriilor populaţiei – 292,8 mii ha sau 19%.
Statistica oficială denmonstrează că în întreprinderile agricole continuă să fie concentrată cea mai mare parte a suprafeţelor însămânţate cu sfeclă de zahăr - 92% din suprafaţa totală a semănăturilor culturii date, rapiţă de toamnă - 87%, porumb pentru siloz și masă verde - 83%, grâu - 78%, orz - 74%, floarea soarelui - 68%, soia - 61% și ierburi anuale - 58%.
Totodată, gospodăriile populației și gospodăriile ţărăneşti dețin 96% din suprafeţele sădite cu cartofi, 94% - din semănăturile cu culturi bostănoase alimentare, 93% - din suprafeţele plantate cu legume de câmp, 79% - din terenurile ocupate cu ierburi perene, 67% - din însămânțările cu porumb pentru boabe și 59% - din suprafețele cu leguminoase pentru boabe.
În perioada de referință faţă de ianuarie-iunie a anului precedent, în gospodăriile de toate categoriile a fost înregistrată majorarea producţiei (creşterii) animalelor cu 10,1%, care a fost generată de sporirea producţiei în întreprinderile agricole cu 17,7%. Concomitent, producţia animalelor în gospodăriile populației a scăzut cu 1,8%.
Volumul producției de lapte în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 1,3%, drept urmare a micșorării acesteia în gospodăriile populației cu 4,9%. Totodată, în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 18,8%. În primul semestru al anului curent producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile s-a micșorat cu 10,5% în rezultatul scăderii producţiei de ouă în gospodăriile populației cu 19,8%.
Conform situației la 1 iulie 2024 faţă de data respectivă a anului precedent, în întreprinderile agricole a fost înregistrată creșterea efectivului de animale (cu excepția efectivului de vaci pentru lapte). Totodată, în gospodăriile populației efectivul de animale a scăzut pe toate speciile (cu excepția efectivului de porcine).
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
432 vizualizări
Data publicării:
02 August /2024 08:00
Catalogul tematic
Noutăți fiscale | Agricultura
Etichete:
Agricultură | forum global | volumul prodicerii
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.