Știri

A intrat în vigoare noua lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) reamintește că începând cu 1 aprilie 2023, se aplică noua Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule (nr. 106 din 21-04-2022).

 

Actul normativ vine să fortifice cadrul regulator ce vizează protecția păgubiților și prevede majorarea limitelor de răspundere acoperite prin asigurarea RCA de la un milion de lei la un nivel de 100.000 euro, în cazurile de avariere sau distrugere a bunurilor. La fel, pentru vătămări corporale și decese produse în unul și același accident, limita de despăgubire se stabilește pentru accidente la un nivel de 100.000 euro – pentru o parte vătămată sau la un nivel de 500.000 euro – indiferent de numărul părților vătămate.

 

De asemenea, prin lege se introduce o nouă categorie de despăgubiri pentru prejudicii morale ca urmare a dizabilității sau a decesului persoanelor implicate în accidentul rutier, limita de despăgubire fiind de 5 000 de euro pentru o parte vătămată sau de 10 000 de euro, indiferent de numărul părților vătămate. În acest scop, documentul prevede o formulă de calcul privind cuantumul despăgubirii în funcție de prejudiciul moral produs.

 

Documentul mai cuprinde dispoziții legale privind rezoluția contractului RCA, norme cu privire la cazurile de suspendare a contractelor RCA internă – pe perioada suspendării dreptului de utilizare a vehiculului, precum și pe perioada în care persoana asigurată a depus sau i-au fost retrase legal plăcuțele de înmatriculare. Totodată, în noua lege a fost introdus conceptul de „decontare directă”, în baza căruia, asiguratul poate opta pentru un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați. Astfel, în cazul producerii unui accident, asiguratul va interacționa cu propriul asigurător și nu cu asigurătorul păgubitului.

 

Noul document prevede un termen limită în cadrul căruia asigurătorul RCA este obligat să ia o decizie cu privire la soluționarea cererii de despăgubire și să achite despăgubirea de asigurare - cel mult o lună de la data depunerii cererii de despăgubire, în cazul dosarului de daune complet, și cel mult trei luni, în cazul dosarului de daune incomplet.

 

În scopul evitării unor manipulări ce vizează cuantumul despăgubirilor și cheltuielilor aferente reparației vehiculelor, noua lege obligă asigurătorii să utilizeze sistemele informaționale automatizate de evaluare în domeniul auto. Acestea au la bază prețuri din cataloagele producătorilor de piese de schimb, părți componente și materiale necesare reparației și corespund cerințelor stabilite în actele normative ale autorității de supraveghere.

 

La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Legea nr. 414/2006 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule.

 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

801 vizualizări

Data publicării:

04 Aprilie /2023 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

asigurare auto

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon