Știri
Accelerarea dezvoltării localităților prin modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare și sociale
Obiectivul general al Programului național de dezvoltare locală „Satul European” pentru anii 2024–2028 (Program), proiectul căruia a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor generali de stat din 12 februarie curent, constă în accelerarea ritmului de echipare a unităților administrativ-teritoriale cu dotările de bază de infrastructură tehnico-edilitară și socială, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai, creșterii atractivității investiționale și asigurării dezvoltării durabile a localităților Republicii Moldova.
Conform Programului elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, localitățile RM continuă să înregistreze întârzieri semnificative în ameliorarea condițiilor de trai prin dezvoltarea sistemelor de apeduct și canalizare, drumurilor și trotuarelor, iluminatului stradal, managementului deșeurilor, infrastructurii sociale - facilități sportive și de recreere, aziluri de bătrâni, centre comunitare de protecție a victimelor abuzurilor în familii etc.
Deși APL depun eforturi majore, acestea nu dispun de suficiente resurse administrative și financiare pentru recuperarea accelerată a întârzierilor de dezvoltare în îmbunătățirea condițiilor de trai a cetățenilor. Autorii proiectului subliniază că posibilitățile bugetelor locale de a finanța investiții capitale s-au limitat în ultimii 5 ani la 480-530 mil. lei anual, ceea ce constituie mai puțin de 10% din necesități. În prezent, până la 74% din veniturile APL din Moldova constituie transferuri generale sau cu destinație specială. Din acest motiv Programul elaborat are menirea să asigure o complementaritate a intervențiilor politicii de dezvoltare de la nivelul național și regional la nivelul local.
Costurile implementării Programului sunt estimate la circa 5,36 mld. lei. Se prevede că acoperirea cheltuielilor va fi asigurată din bugetul de stat prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală; bugetele autorităților publice locale (co-finanțarea beneficiarilor); surse atrase din partea partenerilor de dezvoltare (donatorilor, instituțiilor financiare internaționale și partenerilor privați).
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
738 vizualizări
Data publicării:
14 Februarie /2024 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
autorităţile locale | dezvoltare durabila | modernizare | infrastructura
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.