Știri
Accentul pe Femeile din Finanțe
Recent a avut loc conferința FINANȚE PENTRU EA: „Crearea oportunităților de incluziune financiară”, organizată de UN Women Moldova, în colaborare cu Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova și Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru. Un accent important al conferinței a fost prezentarea proiectului „Femei în Finanțe” – destinat comunității femeilor din domeniul financiar din țara noastră. Acesta a fost lansat în luna mai curent de UN Women Moldova, în colaborare cu FINEDU, cu sprijinul financiar al Suediei și susținerea Ministerului Finanțelor, reprezintând un pas major în promovarea egalității de gen în domeniul financiar din Moldova și a educării financiare la nivel național.
P.P. Monitorul FISC.MD a fost partenerul media al proiectului „Femei în Finanțe” și acest articol vine să generalizeze principalele momente legate de desfășurarea acestuia. Astfel, proiectul urmărește consolidarea unei comunități a femeilor din domeniul financiar (public și privat) și educarea financiară a femeilor și a copiilor în spiritul pregătirii unei generații de femei mai pregătite să facă față provocărilor sectorului financiar și a unei generații de copii care vor ”descoperi” finanțele prin intermediul unor femei profesioniste din domeniu. Scopul este nobil, cu siguranță, dar de unde a venit această idee?
Ideea proiectului este de a sensibiliza atenția aspra femeilor în finanțe, statutului acestora și a modului în care acestea sunt remunerate, în combinație cu efortul de consolidare a unei comunități a femeilor în finanțe la nivel de țară. De asemenea, acesta are scopul de a oferi copiilor din localitățile de baștină a acestor femei oportunitatea de a cunoaște despre finanțe prin intermediul acestor femei profesioniste și deosebite, ne spune Veronica Sirețeanu, director adjunct AmCham Moldova, manager de programe FINEDU Moldova.
Cluburile regionale ale Femeilor în Finanțe - oportunitate extraordinară de a cunoaște femei remarcabile
În cadrul proiectului au avut loc mai multe activități, inclusiv, lansarea a patru cluburi regionale ale femeilor în Finanțe (Nord – la Bălți, Centru – în Ungheni, Sud – la Cahul și Sud-Est – la Ștefan Vodă), care include mai multe componente inovative.
Așadar, după cum ne explică Veronica, lansarea cluburilor a constat din două părți: ”biblioteca de oameni” - un concept suedez, ce implică descoperirea unei persoane prin istoria sa care, cel mai des, vine să dezmintă un mit despre grupul din care face parte - în cazul nostru - femeile din Finanțe și să ”savureze câte ”două ”cărți” - femei referință din domeniul finanțelor piblice, private sau asociative. Respectiv, invitatele au discutat și au demontat trei mituri larg răspândite despre femei și carieră: despre aceea că femeile din finanțe trebuie să aleagă între carieră și familie; despre faptul că femeile în finanțe nu se promovează la poziții de top și despre mitul conform căruia femeile din finanțe nu migrează, în mod normal, din public în privat. Partea a doua a inclus sesiunea de instruire, care a acoperit teme relevante precum finanțele publice, finanțele corporative, finanțele personale și managementul conflictelor.
Femeile din regiunile Nord, Sud, Centru și Sud-Est au manifestat un interes deosebit față de acest proiect, iar întâlnirile au reprezentat o oportunitate extraordinară de a cunoaște femei remarcabile care au realizat performanțe deosebite atât în sectorul public, cât și în cel privat, ne spune Corina Pavlișciuc, asistentă a Înaltului Consilier UE în domeniul managementului finanțelor publice.
Corina Pavlișciuc: „Un aspect remarcabil a fost că invitatele noastre speciale nu doar au împărtășit din experiențele lor profesionale, dar s-au etalat și ca persoane autentice, cu valori, provocări și trăiri similare celor ale participanților. Aceste femei au fost primite și privite cu mult respect, fiind apreciate nu doar pentru funcțiile pe care le dețin, ci și pentru calitățile lor umane – empatia, dedicarea și dorința de a sprijini alte femei în dezvoltarea lor personală și profesională. Astfel, s-a conturat o legătură puternică, iar multe dintre participante s-au regăsit în experiențele și învățăturile invitatelor, având acum mai multă încredere că pot face pași semnificativi în carierele lor. De asemenea, în cadrul discuțiilor, am combătut câteva mituri despre femeile din domeniul financiar - că femeile nu pot avea o carieră de succes echilibrându-și viața personală și profesională; că femeile nu sunt capabile de leadership în domeniul financiar și că femeile pot aduce schimbări semnificative în acest domeniu, indiferent de sectorul în care activează”.
Studiu privind femeile din domeniul financiar
Totodată, în cadrul Proiectului Femei în Finanțe a fost elaborat, cu suportul PWC Moldova Studiul privind femeile din domeniul financiar, rezultatele căruia au arătat că femeile în finanțe sunt mai multe ca bărbați, la toate fazele (de la ciclul universitar, prin angajări operaționale și de management), însă salariul obținut de acestea este mai mic ca cel al bărbaților.
Studiul s-a bazat pe trei surse principale de informații: date statistice publice, informații furnizate de Serviciul Fiscal de Stat și studiul salarial realizat de compania PricewaterhouseCoopers (PwC), PayWell. Experiența PwC în realizarea studiilor salariale de peste 17 ani în Republica Moldova a permis aplicarea unor filtre eficiente asupra datelor colectate, menționează Alina Timotin, Tax Manager, PwC Moldova.
Astfel, după cum ne comunică Alina, rezultatele studiului au evidențiat următoarele aspecte importante: femeile sunt majoritare în domeniul financiar, dar bărbații beneficiază de salarii medii mai mari decât femeile în acest sector; peste 60% din pozițiile de management în finanțe sunt ocupate de femei în 2024, dar salariile medii ale bărbaților în management sunt considerabil mai mari decât cele ale femeilor și, deși salariile femeilor în management sunt mai mici, acestea cresc mai rapid decât cele ale bărbaților, iar numărul femeilor manager în finanțe s-a dublat în ultimii patru ani.
„Fiind profesionistă în sectorul financiar, mă așteptam să întâlnesc anumite discrepanțe în ceea ce privește numărul și salariile femeilor comparativ cu cele ale bărbaților. Diferențele salariale pot fi atribuite mai multor factori, inclusiv pauzele în cariera femeilor pentru creșterea copiilor, moștenirea culturală și socială care impune femeilor să își asume mai multe responsabilități legate de familie și casă, și altele. Aceste tendințe au fost confirmate și în studiul PayWell realizat pentru sectorul bancar. Cu toate acestea, am fost plăcut surprinsă să observ numărul mare de femei manager în domeniul financiar, care depășește numărul bărbaților manageri. Studiul reflectă realitățile curente, deși există și o anumită marjă de eroare ca în orice studiu statistic. Așa cum am concluzionat la prezentarea studiului, rezultatele nu trebuie analizate în afara contextului legislativ, care a suferit multe modificări în ultimii ani pentru a asigura creșterea reprezentării femeilor în afaceri (ex. modificări privind concediul de îngrijire a copilului, concediul paternal, etc.), inclusiv în sectorul financiar”, afirmă Alina Timotin.
Curriculum pentru educarea financiară - set de referințe pentru profesionistele în domeniul financiar
Un alt produs al proiectului „Femei în Finanțe” este Curriculum pentru educarea financiară a adolescenților și activitățile de diseminare a informației de către femeile participante la evenimentele de lansare. Curriculumul reprezintă un set de referințe pentru profesionistele în domeniul financiar, interesate de disemi-narea informațiilor cu caracter financiar în cadrul cluburilor sau al unor reuniuni specializate, în afara curriculumului educațional național, pentru fete și băieți de 13–19 ani, dar și pentru adulți dornici să se familiarizeze cu particularitățile finanțelor. Acesta conține recomandări metodologice despre interacțiunea cu copiii în privința finanțelor personale, a celor publice, a celor corporative, fiecare componentă incluzând și aspecte de finanțe digitale. Fiecare capitol conține puncte de discuții, dar și instrumentele cele mai potrivite pentru atingerea și valorificarea aptitudinilor audienților. De asemenea, curriculumul prezintă sugestii referitoare la evaluarea copiilor, dar și la interacțiunea cu aceștia, pentru a multiplica efectul informațiilor și al activităților primare, ne explică Veronica Sirețeanu.
Dezvoltarea abilităților de comunicare – o componentă importantă
O carieră în finanțe depinde nu doar de cunoștințele tehnice, ci și de capacitatea de a transmite clar idei complexe și de a construi relații solide, ne mai mărturisește Corina Pavlișciuc.
În cadrul proiectului „Femei în Finanțe,” ne-am propus să includem dezvoltarea abilităților de comunicare ca o componentă esențială, astfel, participantele sunt sprijinite să-și dezvolte această abilitate prin tehnici practice și sesiuni interactive. Programul include formare în comunicare interactivă, gestionarea relațiilor profesionale și tehnici de negociere sau aplanare a conflictelor, toate într-un format liber și accesibil. Aceste sesiuni reprezintă un pas important pentru ca beneficiarele noastre să își consolideze încrederea, să poată negocia eficient și să comunice clar, atât în echipele lor, cât și în relațiile personale. Și, dacă tot vorbim despre femei în finanțe, multe dintre ele și mame, capacitatea de a transmite mesaje clare și corecte către copiii lor este la fel de importantă. Prin proiect, contribuim la formarea unor copii care, încă de mici, înțeleg valorile unei comunicări sănătoase și beneficiile unei educații financiare transmise corect în familie. Ne dorim ca femeile din program să devină modele de inspirație, nu doar în carieră, ci și în propriile familii, crescând o generație de copii bine informați, pregătiți să facă față provocărilor financiare ale viitorului, menționează Corina Pavlișciuc.
Proiectul va continua cu alte activități menite să consolideze comunitatea femeilor în Finanțe din toată țara. În acest sens, Iuri Cicibaba, președinte FINEDU, managing partner TAXACO menționează: Ne dorim să ajutăm cluburile regionale să devină active și să adune cât mai multe doamne din domeniu în activități interesante și utile pentru acestea. De asemenea, ne dorim să facem și câteva elemente de consolidare mai inedite, la discuția despre care vom reveni odată cu lansarea fazei doi a proiectului.
Conform rapoartelor Biroului Național de Statistică, bărbații din domeniul financiar ar fi câștigat în anul 2022 cu 41,1% mai mult decât o femeie de calificare identică în domeniul financiar. Totodată, potrivit altor date, femeile reprezintă aproximativ 60% dintre absolvenții instituțiilor de învățământ superior din UE, însă sunt puternic subreprezentate în procesul de luare a deciziilor financiare.
Instituții:
Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
322 vizualizări
Data publicării:
11 Decembrie /2024 10:02
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
Proiect | femei in afaceri | finanţe
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.