Știri
Agenții economici vor putea contesta direct în instanță rezultatele controalelor de stat
Prin derogare de la prevederile1 art. 208 din Codul administrativ, persoana supusă controlului nu va fi obligată să respecte procedura prealabilă și va putea direct înainta acțiune în contencios administrativ în raport cu procesul-verbal de control sau oricare alte acte administrative individuale ale organului de control, în temeiul cărora se vor impune măsuri restrictive sau sancțiuni care vor avea ca efect sistarea completă sau parțială a activității de întreprinzător sau imposibilitatea practicării acesteia de către persoana supusă controlului.
Pe ordinea de zi a ședinței Grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător este inclus proiectul modificărilor la Legea nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător, elaborat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în baza expertizei efectuate în comun cu reprezentanții mediului de afaceri și organele de control de stat, în cadrul căreia au fost identificate un șir de disfuncționalități sistemice în implementarea principiilor și rigorilor impuse de lege, în privința justificării cerințelor și aspectelor supuse controlului, dar și a modului de planificare, desfășurare și încheiere a controlului de stat.
În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, contestarea actului direct în instanța de judecată va exclude dreptul de contestare prealabilă la organul de control sau organul ierarhic superior. Totodată, procesul-verbal de control nu se va contesta în instanța de contencios administrativ în partea ce se referă la constatarea unei contravenții sau dacă acesta conține semne ale componenței de infracțiune.
În altă ordine de idei, se propune revizuirea temeiurilor pentru control inopinat și ca rezultat se intenționează excluderea temeiurilor de efectuare a controlului inopinat specifice pentru unele organe, cu scopul de a păstra doar temeiuri ce pot fi aplicate de orice organ în egală măsură și includerea temeiului de control în raport cu „planul de criză” aprobat și publicat de Guvern.
Totodată, poate fi instituit un temei suplimentar de control inopinat pentru cazurile în care agenții economici s-au eschivat în mod intenționat de la un control planificat și vădit au împiedicat activitatea organului de control, pentru a nu admite ca agenții economici de rea credință să compromită procesul de control planificat, anunțat din timp.
Autorii mai propun implementarea principiului controlului consultativ și promovarea conformării voluntare prin o delimitare mai clară între conținutul „recomandărilor” și „indicațiilor” ce se vor conține în prescripția emisă de inspectori, precum și obligația de a include în toate cazurile recomandări de conformare în procesul-verbal care vor facilita evitarea pe viitor a încălcărilor similare.
Se consideră oportună ajustarea tehnică a anexei din Legea nr.131/2012 care se referă la domeniile de control pentru fiecare organ în parte, în raport cu modificările survenite în legile sectoriale, în special în privința ANSA, Inspectoratului pentru Protecţia Mediului, ANTA, Centrului Naţional pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică. Inclusiv, se propune excluderea Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Educaţie şi Cercetare din rândul organelor de control de stat.
_________________
1Codul administrativ
Articolul 208. Respectarea procedurii prealabile
(1) Până la înaintarea acțiunii în contencios administrativ se va respecta procedura prealabilă, cu excepțiile prevăzute de lege.
(2) Dacă autoritatea publică competentă decide cu privire la cererea prealabilă, deși termenul pentru depunerea cererii prealabile nu a fost respectat, acțiunea în contenciosul administrativ este oricum admisibilă. Această prevedere nu se aplică în cazul în care printr-un act administrativ individual este favorizat un terț.
(3) Dacă procedura prealabilă nu este prevăzută de lege, acțiunea în obligare se admite numai în cazul în care reclamantul a depus anterior la autoritatea publică competentă o cerere de emitere a actului administrativ individual.
(4) O acțiune în realizare se admite numai dacă reclamantul a depus anterior la autoritatea publică competentă o cerere prin care a solicitat realizarea, tolerarea sau omiterea unei acțiuni.
(5) O acțiune în constatare este admisibilă numai dacă reclamantul s-a adresat anterior la autoritatea publică competentă cu cerere de constatare.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
801 vizualizări
Data publicării:
28 Noiembrie /2023 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
control de stat
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.