04
11 2014
923

Evoluţia preţurilor producătorului la produsele agricole în ianuarie-septembrie 2014

Evoluţia preţurilor producătorului la produsele agricole
în ianuarie-septembrie 2014

Biroul Naţional de Statistică informează, că preţurile producătorului (preţurile medii de vînzare la produsele agricole de către întreprinderile agricole) în ianuarie-septembrie 2014 au scăzut faţă de perioada respectivă a anului 2013 cu 3,7%.

Preţurile producătorului la produsele vegetale s-au micşorat în medie cu 9,4%. Mai esenţial au scăzut preţurile la porumb (exclusiv seminţe de soi) — cu 34,7%, fructe şi pomuşoare — cu 27,4%, struguri — cu 13,5%, floarea soarelui (exclusiv seminţe de soi) — cu 6,1%. Totodată, au crescut preţurile de vînzare la cartofi — cu 24,4%, grîu (exclusiv seminţe de soi) — cu 8,1%, legume — cu 8,5%.

La produsele animaliere a fost marcată o creştere a preţurilor în medie cu 14,3%. S-au majorat preţurile la: vite şi păsări în masă vie — cu 14,7%, ouă alimentare — cu 16,0%, lapte — cu 4,9%.

Evoluţia indicilor preţurilor de vînzare a produselor agricole de către întreprinderile agricoleîn ianuarie-septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, se prezintă astfel (în %):Notă:

1 Datele sunt prezentate pe întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste (fără teritoriul din partea stîngă a Nistrului şi mun. Bender) şi reflectă evoluţia preţurilor medii reieşind din structura efectivă a vînzărilor produselor agricole realizate de către acestea.

via www.statistica.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.