Știri

Angajatorii vor putea fi sancționați pentru neacordarea concediilor timp de doi ani consecutivi

Neacordarea de către angajator a concediului de odihnă anual timp de doi ani consecutivi, precum şi neacordarea anuală a concediului de odihnă salariaților în vârstă de până la 18 ani şi salariaților care au dreptul la concediu suplimentar în legătură cu munca în condiții vătămătoare, poate atrage răspunderea contravențională potrivit prevederilor1 art. 55 alin. (1) lit. d) din Codul contravențional.

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat proiectul de lege cu privire la modificarea Codului muncii, inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor de generali de stat din 18 decembrie curent, scopul căruia este armonizarea cadrului normativ național cu standardele Uniunii Europene în domeniul legislației muncii. 

 

Necesitatea introducerii în CM a completării expuse este condiționată prin faptul că nefolosirea concediului de odihnă anual în anul curent și acumularea zilelor de concediu nefolosite produce un impact negativ asupra bugetelor instituțiilor în condițiile în care calcularea indemnizației la concediu se face în temeiul prevederilor HG nr. 426/2004 privind aprobarea Modului de calculare a salariului mediu, respectiv, impactul asupra bugetului se majorează semnificativ urmare a creșterilor salariale.

 

În altă ordine de idei se propune completarea CM cu noi prevederi ce vor reglementa interimatul. Astfel, în condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, exercitarea temporară a unei funcții de conducere se va putea realiza prin asigurarea interimatului de către salariat din aceeași instituție care îndeplinește condițiile de bază şi cerințele specifice funcției şi care nu va avea sancțiuni disciplinare nestinse. Nu se va considera interimat situația când funcția de conducere va fi exercitată temporar de către adjunctul titularului funcției în cauză.

 

Conform proiectului, asigurarea interimatului, precum şi încetarea acestuia se vor dispune sau, după caz, se vor constata prin act administrativ al salariatului/instituției care are competență legală de numire în funcție. Pe perioada asigurării interimatului, ocuparea de către o altă persoană a funcției persoanei care asigură interimatul se face pe o perioadă determinată.

 

În perioada interimatului, salariatul care exercită temporar o funcție de conducere va avea dreptul la salariul de bază corespunzător acestei funcții și va beneficia de drepturile salariale aferente funcției de conducere respective. Totodată, se prevede că în condițiile în care salariul lunar prevăzut pentru funcția în care este asigurat interimatul este inferior celui de care persoana beneficia pentru funcția anterioară, se va păstra salariul lunar corespunzător funcției de bază.

 

Nu se va considera interimat, conform proiectului, situația când funcția de conducere va fi exercitată temporar de către locțiitorul titularului funcției în cauză. Interimatul funcției de conducere va putea fi asigurat pentru o perioadă de maximum 6 luni, care va putea fi prelungită, cu acordul scris al persoanei care asigură interimatul, cu încă 6 luni, dacă legile speciale nu prevăd altfel.

 

 

-------------------

1 Codul contravențional

Articolul 55. Încălcarea legislaţiei muncii

(1) Încălcarea legislaţiei muncii, manifestată prin:

d) refuzul angajatorului de a acorda concedii anuale de odihnă potrivit modului stabilit de lege;

se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 70 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 150 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1258 vizualizări

Data publicării:

20 Decembrie /2023 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

concediu nefolosit

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon