Știri
Autoritățile au anunțat un pachet de legi ce are ca scop reducerea birocrației în domeniul fiscal și vamal
Antreprenorii vor avea posibilitatea să-și desfășoare activitatea în mod mai eficient, iar interacțiunea cu statul va fi redusă constant. Acest fapt a fost anunțat astăzi, 1 august, în cadrul unui briefing de presă, organizat de Ministerul Finanțelor în comun cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, unde a fost anunțată elaborarea unui proiect de lege ce are ca scop simplificarea și reducerea birocrației pe domeniul fiscal și vamal.
După cum a menționat ministra Finanțelor, Veroncia Sirețeanu, Ministerul Finanțelor, are un rol important în ceea ce privește dezvoltarea mediului de afaceri, iar pachetul de reducere a birocrației în domeniul fiscal și vamal este o continuitate a măsurilor de debirocratizare ce au fost lansate în ultima perioadă.
Noi am avut încă de la început o abordare deschisă în ceea ce privește măsurile pro business. O serie de aceste măsuri sunt incluse și în proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2024, dar și în noul Cod vamal, ce urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. De asemenea, proiectul lansat astăzi conține o serie de prevederi ce vor permite contribuabililor să-și desfășoare activitatea într-o manieră cât mai simplă și previzibilă, a declarat ministra Finanțelor.
Prioritatea noastră este creșterea economică, iar pentru aceasta trebuie să susținem investițiile și antreprenorii, să le oferim acestora mai multă libertate de birocrația inutilă, astfel încât mediul de afaceri să se poată concentra pe crearea locurilor de muncă și dezvoltarea afacerii, nu pe interacțiunea excesivă cu statul. Lansăm astăzi cel mai mare pachet de reducere a birocrației pe care l-am conceput până la această etapă. Cea mai modestă estimare prevede că pachetul dat va avea o diminuare a cheltuielilor antreprenorilor de circa 0,5 mld. lei anual, a menționat, la rândul său, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizări, Dumitru Alaiba.
Astfel, după cum au explicat miniștri, proiectul, elaborat la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizări, pe platforma Consiliului Economic, prevede următoarele măsuri:
• Instituirea dreptului de deducere a TVA pentru achizițiile de bunuri și servicii efectuate de antreprenori prin intermediul bonurilor fiscale și care au fost achitate prin intermediul cardului de business. La moment, avem 19 mii de carduri de business active;
• Plasarea în regim vamal de antrepozit a benzinei și motorinei, măsură necesară ca urmare a crizei energetice și oferirea posibilității de a forma rezerve, inclusiv în regim vamal cu destinație specială, cum este antrepozitul vamal;
• Majorarea de la 100 la 500 de lei a cuantumului sumei neachitate a obligației fiscal care nu se consideră restanță;
• Simplificarea procesului de declarare a bunurilor introduse și scoase pe teritoriul RM, prin intermediul trimiterilor poștale, fiind propusă excluderea obligației de a depune o declarație vamală în detaliu și prezentarea unei declarații vamale simplificate în schimb;
• Anularea Registrului mașinilor de casă și control și a imprimantei fiscale, care, la moment se ține de fiecare antreprenor care are un echipament de casă și control;
• Promovarea documentului electronic și a comunicării de la distanță cu autoritățile;
• Reducerea valorii minime a obligațiilor fiscale sau vamale care pot fi contestate în Consiliul de soluționare a disputelor în cadrul Serviciului Fiscal de Stat și, respectiv, Serviciului Vamal, de la 500 mii lei la 250 mii lei în cazul persoanelor juridice și de la 250 mii lei la 125 mii le în cazul persoanelor fizice.
Proiectul urmează a fi lansat pentru consultări publice, iar prevederile se preconizează a fi puse în aplicare până la sfârșitul anului curent.
951 vizualizări
Data publicării:
01 August /2023 13:25
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
domeniul fiscal
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.