Știri

BNM a stabilit contribuțiile băncilor la fondul de rezoluție pentru anul 2024

Banca Națională a anunțat băncile licențiate care vor fi cuantumurile, tranșele, termenele-limită şi forma de plată a contribuțiilor acestora la fondul de rezoluție bancară, ce urmează să fie plătite pe parcursul anului 2024. Acestea au fost calculate în conformitate cu Regulamentul privind modul de calcul şi de plată a contribuțiilor la fondul de rezoluție bancară, aprobat prin Hotărârea Comitetului executiv al BNM nr.74 din 20 martie 2020.

 

Astfel, cuantumul contribuțiilor pe anul 2024 pentru întregul sistem bancar a fost calculat în mărime de 211,5 mil. lei, la baza acestui calcul fiind nivelul-țintă de 3% din suma depozitelor garantate, coeficientul de ajustare a creșterii volumului depozitelor, precum și multiplicatorii de ajustare la riscul specific a fiecărei bănci.

 

De menționat că băncile achită contribuțiile anuale în fondul de rezoluție începând cu 2020, iar nivelul țintă stabilit de Legea nr.232/2016 privind redresarea și rezoluția băncilor urmează a fi atins cel târziu la data de 31 decembrie 2024. Astfel, plata de către bănci a contribuțiilor stabilite pentru anul viitor va permite atingerea nivelului-țintă, care reieșind din suma depozitelor garantate la situația din 30.06.2023, reprezintă 573,4 mil. lei. Nivelul-țintă este reevaluat de către Banca Națională anual în dependență de suma depozitelor garantate a întregului sistem bancar.

 

Fondul de rezoluție bancară a fost constituit în vederea asigurării aplicării eficace a instrumentelor şi competențelor de rezoluție de către Banca Națională a Moldovei, ale cărui resurse se utilizează conform obiectivelor rezoluției şi principiilor prevăzute în Legea nr.232/2016 privind redresarea și rezoluția băncilor. La situația din 30.06.2023 resursele fondului constituiau 435,8 mil. lei.

 

Fondul de rezoluție joacă un rol esențial în fortificarea integrității și stabilității sectorului bancar, asigurând protecția și încrederea deponenților.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

591 vizualizări

Data publicării:

17 Octombrie /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

contributii

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon