Știri

BNM menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul actual de 6,00% anual. Banca Națională a Moldovei a adoptat ieri, 9 august, Decizia de politică monetară.

 

Astfel, se mențin ratele de dobândă:

  1. la creditele overnight, la nivelul actual de 8,00% anual;
  2.  la depozitele overnight, la nivelul actual de 4,00% anual.

 

Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34,0% din baza de calcul.

 

Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45,0% din baza de calcul.

 

Această decizie este adoptată în contextul propagării în continuare a efectelor stimulative condiționate de hotărârile BNM din ultima perioadă, date fiind decalajele în transmisia acestora și are drept scop ancorarea anticipărilor inflaționiste și asigurarea condițiilor monetare necesare pentru a readuce și a menține inflația în proximitatea țintei inflației de 5,0 la sută pe termen mediu, se menționează în Decizia BNM.

 

Prognoza curentă se bazează pe o cerere externă mai redusă și continuarea temperării presiunilor inflaționiste. Cotațiile la resursele energetice și la produsele alimentare pe piața internațională s-au stabilizat în ultimele luni, însă pe termen mediu și lung șocurile de ofertă ar putea contribui la reluarea trendului ascendent al acestora.

 

 

Informații detaliate asupra analizelor recente și prognozei curente vor fi reflectate în cadrul Raportului asupra inflației, august 2023, care va fi publicat pe pagina web a BNM pe data de 14 august 2023.

 

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 19 septembrie 2023, conform calendarului aprobat.

 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

558 vizualizări

Data publicării:

10 August /2023 09:35

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

politca monetara | rata de baza

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon