Știri

BNM: rata de bază se menține

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul de 6,00 % anual. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 19 septembrie 2023, a aprobat Decizia de politică monetară.

 

Astfel, se mențin ratele de dobândă:
  a) la creditele overnight, la nivelul de 8,00% annual;
 b) la depozitele overnight, la nivelul de 4,00% anual.

 

De asemenea, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34,0% din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45,0% de calcul.

 

BNM anunță că decizia respectivă este adoptată din perspectiva continuării propagării măsurilor de relaxare a politicii monetare din ultima perioadă și urmărește ancorarea anticipărilor inflaționiste și asigurarea condițiilor monetare necesare pentru a readuce și a menține inflația în proximitatea țintei inflației de 5,0% pe termen mediu. Decizia BNM este orientată spre stimularea cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului și echilibrarea economiei naționale.


Totodată, informațiile macroeconomice noi confirmă validitatea ultimei prognoze, precum și tendința dezinflaționistă anticipată. Perspectiva de susținere economică este condiționată de atenuarea prețurilor de consum și de tendința anticipată de diminuare a acestora, alături de persistența lichidităților excesive și scăderea în continuare a ratelor dobânzilor.


La ședința următoare de politică monetară din 7 noiembrie curent, Banca Națională a Moldovei va examina oportunitatea diminuării în continuare a ratei de bază. Decizia va depinde de informațiile noi privind economia globală, precum și cele din mediu intern cum ar fi: volumul ajutorului financiar al statului pentru perioada rece a anului curent și viitor, dinamica tarifelor la gazele naturale, energia electrică și agentul termic, dinamica ratelor dobânzilor, precum și evoluția volumului creditelor acordate. Totodată, deciziile privind rectificarea bugetului de stat pentru anul 2023 și trasarea orientărilor pentru anul 2024, la fel, vor avea un impact semnificativ asupra conduitei politicii monetare.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

349 vizualizări

Data publicării:

20 Septembrie /2023 09:33

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

rata de baza

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon