Analitica și statistica
Când BNM ar putea trece la măsuri de politică monetară stimulativă
Rata anuală a inflației a continuat traiectoria ascendentă în trimestrul III, atingând pragul maxim, iar în trimestrul IV va avea un ritm descendent, ceea ce va permite măsuri de relaxare a politicii monetare, a anunțat astăzi, 15 noiembrie, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în cadrul conferinței de presă de prezentare celui de al IV Raport asupra inflației. Astfel, la sfârșitul lunii octombrie inflația a constituit 34,6%.
Evoluția inflației creează premise pentru a trece la o politică monetară stimulativă, ceea ce înseamnă o posibilă reducere a ratei de bază și a normelor rezervelor obligatorii în anul viitor. În contextul schimbării direcției inflației, conduita politicii monetare va necesita ajustarea cu atenție sporită la realitățile naționale și mondiale, pentru a crea condiții adecvate atingerii obiectivului fundamental al BNM, a menționat Guvernatorul.
Totodată, Octavian Armașu a atenționat că există în continuare incertitudini, de aceea va fi nevoie de prudență maximă în măsurile de relaxare a politicii monetare.
În condițiile existenței riscurilor și incertitudinilor majore, în momentul în care balanța acestora se va înclina în direcția celor dezinflaționiste, BNM va promova o politică monetară stimulativă, care va asigura reducerea și menținerea inflației în proximitatea țintei, a adăugat șeful BNM.
Astfel, traiectoria ascendentă în trimestrul III anul 2022 a fost pentru toate componentele, cu excepția prețurilor la combustibili. Dinamica de creștere în lunile iulie-septembrie a fost susținută de creșterea prețurilor pe piața internațională și regională la produsele alimentare și la resursele energetice, fapt ce a determinat creșterea prețurilor acestora pe piața internă și ajustarea tarifelor la gazul în rețea, energia termică și la energia electrică. De asemenea, impactul acestor factori a fost amplificat semnificativ și de situația din Ucraina, ce a generat presiuni adiționale asupra prețurilor la majoritatea produselor.
Însă, începând cu trimestrul IV al anului curent, rata anuală a inflației va urma o tendință descendentă până la atingerea țintei de prognoză. Tendința inferioară a prognozei ratei anuale a inflației este determinată de diminuarea ritmurilor de creștere la prețurile produselor alimentare, la combustibili, precum și a prognozei prețurilor reglementate pentru primele două trimestre ale anului viitor, precum și a inflației de bază începând cu trimestrul IV anul 2023.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1116 vizualizări
Data publicării:
15 Noiembrie /2022 16:05
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
rata inflației | raport statistic
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.