Analitica și statistica

Când BNM ar putea trece la măsuri de politică monetară stimulativă

Rata anuală a inflației a continuat traiectoria ascendentă în trimestrul III, atingând pragul maxim, iar în trimestrul IV va avea un ritm descendent, ceea ce va permite măsuri de relaxare a politicii monetare, a anunțat astăzi, 15 noiembrie, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în cadrul conferinței de presă de  prezentare celui de al IV Raport asupra inflației. Astfel, la sfârșitul lunii octombrie inflația a constituit 34,6%.

 

 

Evoluția inflației creează premise pentru a trece la o politică monetară stimulativă, ceea ce înseamnă o posibilă reducere a ratei de bază și a normelor rezervelor obligatorii în anul viitor. În contextul schimbării direcției inflației, conduita politicii monetare va necesita ajustarea cu atenție sporită la realitățile naționale și mondiale, pentru a crea condiții adecvate atingerii obiectivului fundamental al BNM, a menționat Guvernatorul.

 

Totodată, Octavian Armașu a atenționat că există în continuare incertitudini, de aceea va fi nevoie de prudență maximă în măsurile de relaxare a politicii monetare.

 

În condițiile existenței riscurilor și incertitudinilor majore, în momentul în care balanța acestora se va înclina în direcția celor dezinflaționiste, BNM va promova o politică monetară stimulativă, care va asigura reducerea și menținerea inflației în proximitatea țintei, a adăugat șeful BNM.

 

Astfel, traiectoria ascendentă în trimestrul III anul 2022 a fost pentru toate componentele, cu excepția prețurilor la combustibili. Dinamica de creștere în lunile iulie-septembrie a fost susținută de creșterea prețurilor pe piața internațională și regională la produsele alimentare și la resursele energetice, fapt ce a determinat creșterea prețurilor acestora pe piața internă și ajustarea tarifelor la gazul în rețea, energia termică și la energia electrică. De asemenea, impactul acestor factori a fost amplificat semnificativ și  de situația din Ucraina,  ce a generat presiuni adiționale asupra prețurilor la majoritatea produselor.

Însă, începând cu trimestrul IV al anului curent, rata anuală a inflației va urma o tendință descendentă până la atingerea țintei de prognoză. Tendința inferioară a prognozei ratei anuale a inflației este determinată de diminuarea ritmurilor de creștere la prețurile produselor alimentare, la combustibili, precum și a prognozei prețurilor reglementate pentru primele două trimestre ale anului viitor, precum și a inflației de bază începând cu trimestrul IV anul 2023.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Banca Naţională a Moldovei

1053 vizualizări

Data publicării:

15 Noiembrie /2022 16:05

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

rata inflației | raport statistic

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon