Știri

Cauzele care duc la necesitatea de a beneficia de ajutor social vor fi evaluate

 

Structurile teritoriale de asistență socială, din 1 ianuarie anul 2025, vor efectua o evaluare a cauzelor care duc la situație de dificultate (necesitatea de a beneficia de ajutor social), însoțită de dezvoltarea unui plan care poate include furnizarea de măsuri de asistență socială, inclusiv servicii sociale, iar în cazul familiilor cu beneficiari apți de muncă - și măsuri de ocupare în câmpul muncii.

 

Analiza cauzelor care duc la situația de dificultate, elaborarea planului desfășurat și identificarea opțiunilor de suport a familiei se vor realiza în modul stabilit de Guvern.

 

Parlamentul, în cadrul ședinței plenare din 15 februarie curent, a aprobat în a doua lectură proiectul pentru  modificarea Legii nr. 133/2008 cu privire la ajutorul social, care prevede completarea legii menționate cu un articol nou (art. 92) ce va reglementa evaluarea și managementul de caz al beneficiarului de ajutor social.

 

De menționat că elaborarea acestui proiect este una din condiționalități ale Băncii Mondiale privind Matricea de Politici aferentă Programului de operațiuni pentru politici de dezvoltare pentru Republica Moldova pentru anul 2024.

 

Modificările aprobate au drept scop reducerea dependenței, precum și încurajarea beneficiarilor apți de muncă de a participa la măsurile active de ocupare a forței de muncă, scopul principal în acest sens fiind incluziunea socială și posibilitatea asigurării independente a traiului.

 

Totodată, este pusă sarcina incluziunii familiilor beneficiare de ajutor social și motivația de a lucra, fiind un aspect important pentru sistemul de ajutor social, chiar dacă nu este legat direct de mecanismul de direcționare. În opinia autorului, completărilor la Legea nr. 133/2008, orice mecanism de asistență socială trebuie să fie construit într-un mod care să încurajeze incluziunea socială și angajarea în câmpul muncii. Astfel, aspectele ce țin de dependență trebuie evitate la maxim, iar persoanele care primesc ajutor social urmează a fi încurajați să se încadreze în circuitul activ, dacă pot munci.

 

Conform datelor oficiale ale Casei Naționale de Asistență Socială, pe parcursul anului 2023 au fost achitate mijloace financiare pentru plata prestației de ajutor social în cuantum de 686,5 mil. lei, pentru anul curent, pentru plata prestației date sunt preconizate 725,4 mil. lei.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

424 vizualizări

Data publicării:

16 Februarie /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

asistenta sociala | ajutor social | ajutor banesc

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon