Știri
Cauzele care duc la necesitatea de a beneficia de ajutor social vor fi evaluate
Structurile teritoriale de asistență socială, din 1 ianuarie anul 2025, vor efectua o evaluare a cauzelor care duc la situație de dificultate (necesitatea de a beneficia de ajutor social), însoțită de dezvoltarea unui plan care poate include furnizarea de măsuri de asistență socială, inclusiv servicii sociale, iar în cazul familiilor cu beneficiari apți de muncă - și măsuri de ocupare în câmpul muncii.
Analiza cauzelor care duc la situația de dificultate, elaborarea planului desfășurat și identificarea opțiunilor de suport a familiei se vor realiza în modul stabilit de Guvern.
Parlamentul, în cadrul ședinței plenare din 15 februarie curent, a aprobat în a doua lectură proiectul pentru modificarea Legii nr. 133/2008 cu privire la ajutorul social, care prevede completarea legii menționate cu un articol nou (art. 92) ce va reglementa evaluarea și managementul de caz al beneficiarului de ajutor social.
De menționat că elaborarea acestui proiect este una din condiționalități ale Băncii Mondiale privind Matricea de Politici aferentă Programului de operațiuni pentru politici de dezvoltare pentru Republica Moldova pentru anul 2024.
Modificările aprobate au drept scop reducerea dependenței, precum și încurajarea beneficiarilor apți de muncă de a participa la măsurile active de ocupare a forței de muncă, scopul principal în acest sens fiind incluziunea socială și posibilitatea asigurării independente a traiului.
Totodată, este pusă sarcina incluziunii familiilor beneficiare de ajutor social și motivația de a lucra, fiind un aspect important pentru sistemul de ajutor social, chiar dacă nu este legat direct de mecanismul de direcționare. În opinia autorului, completărilor la Legea nr. 133/2008, orice mecanism de asistență socială trebuie să fie construit într-un mod care să încurajeze incluziunea socială și angajarea în câmpul muncii. Astfel, aspectele ce țin de dependență trebuie evitate la maxim, iar persoanele care primesc ajutor social urmează a fi încurajați să se încadreze în circuitul activ, dacă pot munci.
Conform datelor oficiale ale Casei Naționale de Asistență Socială, pe parcursul anului 2023 au fost achitate mijloace financiare pentru plata prestației de ajutor social în cuantum de 686,5 mil. lei, pentru anul curent, pentru plata prestației date sunt preconizate 725,4 mil. lei.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
604 vizualizări
Data publicării:
16 Februarie /2024 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
asistenta sociala | ajutor social | ajutor banesc
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.