Știri

Ce ajustări în procesul tehnologic vor asigura operatorii din domeniul alimentar

Parlamentul a aprobat, în prima lectură,  proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.

 

Documentul prevede că, operatorii din domeniul alimentar, la furnizează altor operatori din același domeniu a alimentelor ce nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, vor prezenta acestora și informațiile cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât cei care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.

 

Conform notei informative, scopul proiectului este reglementarea cantității de acizi grași trans în conținutul alimentelor, care afectează direct sănătatea umană. La momentul de față, cadrul juridic ce stabilește regulile de etichetare a produselor alimentare care conțin acizi grași trans prevede că declarația nutrițională poate fi completată în mod facultativ cu indicarea cantității de acizi grași trans, însă conținutul acestora în alimente nu este limitat.

 

 

Astfel, în lipsa unor reglementări clare privind utilizarea alimentelor ce conțin acizi grași trans, populația consumă alimente neconforme. În această situație intervine necesitatea completării Legii nr. 279/2017 cu prevederi noi, ce vor stabili expres cantitatea de acizi grași trans.

 

Controlul conținutului acestora în produsele alimentare plasate pe piață va fi efectuat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Totodată, proiectul prevede și o derogare pentru operatori, potrivit căreia produsele alimentare ce nu corespund noilor norme privind conținutul de acizi grași vor putea fi introduse pe piață până la epuizarea stocurilor fabricate/importate, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2024.

 

Legea va mai fi completată cu prevederi ce vor obliga importatorii, distribuitorii și comercianții pe piața RM să se asigure că informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare sunt puse la dispoziția consumatorului în limba română și apar direct pe ambalajul sau pe eticheta produsului alimentar.

 

 

Totodată, operatorii din domeniul alimentar vor include informația privind valabilitatea produsului alimentar direct pe ambalajul produsului sau pe eticheta ataşată la acesta la finele procesului tehnologic de producere și se va asigura că acesta este imposibil de modificat la celelalte etape ale lanţului alimentar. Pentru produsele alimentare de import care, din punct de vedere microbiologic, sunt uşor perisabile şi susceptibile de a prezenta un pericol imediat pentru sănătatea consumatorului, informația privind valabilitatea produsului va apărea în formă imprimată, ştanţată, marcată, gravată sau tipărită direct pe ambalajul produsului alimentar.

 

Autorii propun ca operatorii din domeniul alimentar să-și aducă procesul tehnologic în concordanță cu noile prevederi până la 1 ianuarie 2023.

 

Proiectul a fost aprobat cu votul a 70 de deputați și urmează a fi examinat în lectură finală.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Parlamentul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

874 vizualizări

Data publicării:

04 Noiembrie /2022 07:31

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

siguranta alimentelor | acizi grasi | proiect de lege

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon