Știri

Cererea și oferta forței de muncă în anul 2024. În ce domenii au fost înregistrate cele mai multe locuri vacante?

Anul 2024 s-a caracterizat printr-o diminuare a ofertei de forță de muncă și o creștere ușoară a cererii, comparativ cu anul precedent, potrivit raportului publicat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Astfel, pe parcursul anului 2024 au fost înregistrați circa 18,8 mii șomeri sau cu 29% mai puțin ca în anul 2023, iar numărul locurilor vacante înregistrate pe parcursul anului a fost de cca 33,2 mii, ceea ce constituie o creștere cu 3% comparativ cu anul precedent (32,2 mii).

 

Din numărul total de șomeri înregistrați, persoanele fără o calificare profesională au constituit 62% sau cu 2 p.p. mai puțin decât în anul precedent.

 

Comerțul și serviciile

Distribuind locurile de muncă vacante după activități economice se observă că cele mai multe locuri de muncă vacante au fost înregistrate în următoarele activități economice: Alte activități de servicii (36%), Comerț cu ridicata și amănuntul (13%), Industrie (11%), Administrația publică și apărare (10%), Agricultură, silvicultură și pescuit (9%), etc. Comparativ cu anul precedent, în majoritatea activităților economice sunt devieri ușoare, spre deosebire de Administrația publică și apărare, unde a crescut numărul locurilor de muncă vacante cu 4 p.p.

 

Totodată, analizând locurile vacante după salarii, se atestă un trend pozitiv a acestora comparativ cu anul precedent, astfel locurile vacante cu salarii mai mari de 5000 lei s-au majorat de la 47% la 64%, iar cele mai mici de 5000 lei formează 11%.

 

În perioada de referință, s-au amplificat și mai mult decalajele între cererea și oferta forței de muncă pe medii de reședință, se menționează în documentul publicat. Astfel, din numărul total de șomeri înregistrați pe parcursul anului – 59% erau din sectorul rural, iar locurile de muncă vacante în acest sector constituiau 13% din numărul total de locuri vacante înregistrate. Astfel, forța de muncă este concentrată majoritar în sectorul rural (59%), pe când locurile de muncă se află mai mult în sectorul urban (87%).

 

Deficitul de ocupații

Totodată, în raport se menționează  că pe parcursul anului precedent s-a constatat un deficit de ocupații, cum ar fi: medic,  specialiști în autoritățile publice,  subofițer în securitatea frontierei,  inspectori, subofițer în domeniul ordinii publice și securității statului, operatori call center,  operatori de interviu pentru sondaje sociologice, operatori la linii automate,  asistenți medicali,  cusătorese, taxatori, conducători auto/troleibuz, casieri,  bucătari, vânzători produse alimentare etc.  Meseria de cusător/cusătoreasă rămâne a fi cea mai solicitată de către angajatori, ponderea căreia la finele perioadei de referință constituia cca 11% din numărul locurilor vacante în evidență, iar numărul șomerilor care dețineau această meserie era de numai 2%.

 

De asemenea, se mai  menționează că în aspect teritorial, cererea forței de muncă a fost concentrată în mare parte în Chișinău, Bălți, Hâncești și Soroca. Un echilibru între cererea și oferta forței de muncă a fost în raioanele Hâncești, Râșcani, Ialoveni, Sângerei, Edineț, Florești, Dondușeni, Dubăsari și Basarabeasca. Totuși, în mare parte (71%) a persistat surplusul de forță de muncă. Cel mai mare dezechilibru între cerere și ofertă se atestă în mun. Chișinău, Bălți, Strășeni, Fălești, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Edineț, Drochia, Soroca, Ocnița și Taraclia.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM)

169 vizualizări

Data publicării:

24 Ianuarie /2025 07:56

Catalogul tematic

Noutăți | Salarizare

Etichete:

salarii | angajarea personalului | forţa de muncă

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon