Știri
Cerințe simplificate pentru micii producători din domeniul alimentar și pensiunile agroturistice
Micii producători din domeniul alimentar se confruntă cu probleme în respectarea cerințelor de igienă și sanitare care sunt similare cu cerințele pentru întreprinderile mari. În acest sens, cabinetul de miniștri a aprobat cerințe simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar. Astfel, au fost aprobate: cerințe generale privind activitatea producătorilor de produse alimentare în cantități mici, cerințe privind producerea și comercializarea cu amănuntul a produselor de origine animală în cantități mici și cerințe privind producerea și comercializarea cu amănuntul a produselor alimentare de origine nonanimală în cantități mici.
Producătorii mici din domeniul alimentar care trebuie să respecte prezentele Cerințe pot aplica procedurile preliminare de control a riscurilor bazate pe principiile HACCP și ghidurile de bunele practici care acoperă toate etapele fluxului tehnologic a producerii.
Producătorii mici din domeniul alimentar care comercializează în unitățile de vânzare cu amănuntul produse alimentare trebuie să asigure că produsele obținute și comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică și că sunt îndeplinite toate condițiile referitoare la: etichetare; asigurarea trasabilității; siguranța materiilor prime și a produselor finite; controlul potabilității apei; instruirea personalului; controlul stării de sănătate; eliminarea dăunătorilor (insecte, rozătoare, păsări etc.); eliminarea deșeurilor și întreținerea și igiena spațiilor și a echipamentelor.
Totodată, documentul aprobat de Guvern le va oferi micilor producători flexibilitate în alegerea formei juridice de organizare, cum ar fi întreprinderea individuală sau gospodăria țărănească.
Totodată, Guvernul a modificat normele metodologice şi criteriile de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare şi de servire a mesei. Drept urmare,pensiunile turistice și agroturistice vor putea prepara și servi produse culinare și vor putea utiliza în meniu produse de origine animală și nonanimală obținute sau recoltate din gospodăria proprie sau procurate de la producătorii mici din aceiași localitate sau din localitățile învecinate.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
185 vizualizări
Data publicării:
16 Ianuarie /2025 07:56
Catalogul tematic
Noutăți | Turism | Agricultura
Etichete:
businessul alimentar | dezvoltarea turismului | agricutura | agropensiune
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.