Știri

Cetățenii RM care au activat în Letonia vor beneficia de garanții sociale din acest stat

La 11 decembrie curent a fost semnat Acordul în domeniul securității sociale între Republica Moldova şi Republica Letonia, informează Casa Națională de Asigurări Sociale.

 

Acordul garantează cetăţenilor Republicii Moldova dreptul la pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională și ajutor de deces din partea statului unde au lucrat legal.

 

Astfel, persoanele asigurate vor avea posibilitate să beneficieze de pensie indiferent de locul unde domiciliază, fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu și pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

 

De asemenea, tratatul prevede proceduri de totalizare a perioadelor de asigurare pentru obținerea dreptului la pensie.

 

Reiterăm că Republica Moldova a semnat Acorduri internaționale în domeniul securităţii sociale bazate pe principii de proporţionalitate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus, Republica Elenă şi Republica Italiană. Acordul semnat cu Regatul Spaniei urmează a fi ratificat de către cealaltă Parte contractantă la Acord.

 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

384 vizualizări

Data publicării:

14 Decembrie /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

garantii de stat

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon