Știri

CNAS informează despre aspectele noi la completarea Formei IRM19

Casa Națională de Asigurări Sociale informează că în Monitorul Oficial din 2 februarie curent a fost publicat Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 14 din 31.01.2024 cu privire la modificarea unor ordine ale ministerului finanțelor, prin care au fost operate modificări la Ordinul ministerului finanțelor nr. 126/2017 ce țin, inclusiv și de completarea Formei IRM19.

 

Urmare a intrării în vigoare la data de 1 ianuarie 2024 a Legii nr. 241 din 31 iulie 2023 au fost operate modificări la art. 127 din Codul Muncii. Modificările vizează acordarea de către angajator a concediilor pentru salariații care au adoptat copii sau i-au luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă, ceea ce a condiționat suplinirea Clasificatorului categoriilor persoanelor asigurate, utilizat la completarea coloanei 5 din Informația (Forma IRM 19), cu unele categorii noi care se utilizează la declararea de către angajator a acestor tipuri de concedii.

Astfel, anexa nr. 9 la Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 126/2017, după codul categoriei persoanei asigurate 165, a fost completată cu următoarele coduri:

  • 175- persoană care se află în concediu parţial plătit pentru perioada de încredinţare a copilului adoptabil;
  • 176- persoană care se află în concediu plătit în cazul adopţiei copilului sau luării în plasament în serviciu de tutelă/curatelă;
  • 177 - persoană care se află în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani în legătura cu adopţia sau plasarea copilului în serviciul de tutelă/curatelă;
  • 178 - persoană care se află în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului cu vârsta mai mare de 3 ani adoptat sau luat în plasament de serviciu de tutelă /curatelă.

 Această informație se declară în scopul stabilirii indemnizațiilor de asigurări sociale de către CNAS, dar și asigurării evidenței stagiului de cotizare pe parcursul acestor perioade. Perioadele declarate de către angajator în Informația IRM19 cu codurile menționate supra, trebuie să corespundă cu cererea angajatului dar și cu prevederile art. 127 al Codului Muncii. Important de menționat că până la situația de 1 ianuarie 2024 în rubrica 5 din Informația IRM 19 puteau fi declarate doar categoriile 157, 158 și 165.

Adițional, CNAS informează că Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 126/2017 a fost completat cu anexa nr. 4Cerințele la completarea Informației privind stabilirea drepturilor sociale și medicale aferente raporturilor de muncă (Forma IRM 19), de care urmează să țină cont plătitorii de contribuții în procesul de completare a Formei IRM19 pe portalul de raportare electronică administrat de către Serviciul Fiscal de Stat.

 

Mai multe detalii puteți consulta în acest articol.

Instituții:

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a RM

4300 vizualizări

Data publicării:

13 Februarie /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți fiscale

Etichete:

Ministeru finantelor | aspecte fiscale | cnas

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon