Știri

CNAS solicită onorarea obligațiilor faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat!

Casa Naţională de Asigurări Sociale informează că în luna decembrie curent este termenul de achitare a contribuţiilor de asigurări sociale de stat aferente salariilor şi recompenselor calculate salariaţilor pentru luna noiembrie 2023.

 

Astfel, CNAS solicită respectuos achitarea contribuţiilor de asigurări sociale pe parcursul lunii până la data termenului limită de achitare a acestora. 

 

Totodată, plătitorilor de contribuţii la BASS care înregistrează datorii la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru perioadele anterioare li se solicită să se conformeze benevol şi să achite obligaţiile faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat.

 

Sistemul public de asigurări sociale funcţionează având la bază principiile de bază stabilite de lege. Potrivit principiul obligativităţii - persoanele fizice şi juridice au, conform legii, obligaţia de a participa la sistemul public; drepturile de asigurări sociale se exercită corelativ îndeplinirii obligaţiilor, însă potrivit principiul contributivităţii - drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite.

 

Casa Naţională de Asigurări Sociale va asigura potrivit legii calcularea şi achitarea prestaţiilor de asigurări sociale ce se cuvin în mărimea contribuţiilor de asigurări sociale plățile. În acest context şi având în vedere că luna decembrie este o perioadă solicitantă, CNAS solicită respectuos onorarea obligaţiilor faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat.

 

Casa Națională de Asigurări Sociale apreciază înalt contribuţia DVS la sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de stat! 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

271 vizualizări

Data publicării:

08 Decembrie /2023 15:31

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

bugetul asigurarilor sociale de stat

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon