Știri
CNPF poate stabili efectuarea auditului OCN în scop de supraveghere
Calitatea de administrator al organizației de creditare nebancară (OCN) nu va putea fi deținută de persoanele care au avut funcția de administrator și/sau de deținător cu drept de proprietate sau cu drept de control a cel puțin 50% din capitalul social sau din drepturile de vot ale unei OCN care a fost radiată din Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate.
Prevederea a suplinit Legea nr. 1/2018 cu privire la organizațiile de creditare nebancară, Legea nr.297/2022 prin care au fost operate modificările respective fiind publicată în Monitorul Oficial din 15 noiembrie.
Totodată, a fost completată lista exigențelor față de organul executiv al OCN. Astfel, membrul organului executiv, conducătorul sucursalei/oficiului secundar al OCN trebuie să corespundă criteriului de calificare – să posede studii superioare în domeniul științelor economice, al dreptului sau al științelor exacte (inclusiv cu specializarea în contabilitate, marketing și logistică, business și administrare, finanțe și bănci, economie și relații economice internaționale, statistică și previziune economică, cibernetică și informatică, merceologie și comerț, fizică, matematică, inginerie) și criteriului de experiență – să dispună de experiență de cel puțin 2 ani în domeniul economico-financiar sau al dreptului.
În cazul în care persoana propusă pentru una din funcțiile menționate supra are studii superioare în alte domenii decât cele prevăzute, aceasta urmează să dispună de experiență care depășește cu cel puțin 2 ani cerința de experiență.
Conform documentului, OCN va avea dreptul nu doar să constituie sucursale şi/sau oficii secundare care se notifică Comisiei Naționale a Pieței Financiare (autoritatea de supraveghere), dar și să lichideze astfel de structuri.
De asemenea, a fost precizat termenul (până la 2 ani) pentru care autoritatea de supraveghere este în drept de a suspenda, în cazurile prevăzute de lege, activitatea ONC. Pe perioada suspendării activității OCN-ul va rămâne, însă, subiect al legii, fiind obligată să se conformeze cerințelor stabilite.
Alte modificări se referă la auditul obligatoriul al OCN, situaţiile financiare anuale ale organizațiilor de creditare nebancare urmând a fi supuse auditului în conformitate cu legislaţia din domeniu. În termen de 180 de zile de la încheierea perioadei de gestiune, OCN va fi obligată să prezinte CNPF raportul auditorului și să îl publice pe propria pagină web.
Totodată, CNPF va putea stabili efectuarea unui audit în scop de supraveghere la organizațiile de creditare nebancară, altul decât cel al situațiilor financiare, cu privire la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte:
a) corespunderea capitalului reglementat cu prevederile actelor normative aplicabile ale autorității de supraveghere;
b) veridicitatea și plenitudinea rapoartelor cu privire la clasificarea și calcularea mărimii provizioanelor pentru acoperirea pierderilor, conform actelor normative ale autorității de supraveghere;
c) corespunderea cu prevederile legislației și implementarea politicilor și procedurilor interne ale organizației de creditare nebancară în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului.
Auditul în scop de supraveghere conform acestor prevederi poate fi efectuat concomitent cu auditul situațiilor financiare sau separat de acesta, precum și de aceeași sau de o altă entitate de audit. Regulatorul poate stabili efectuarea auditului în scop de supraveghere pentru fiecare OCN individual sau concomitent pentru mai multe/ toate organizațiile de creditare nebancară înregistrate în Registru, cu indicarea aspectelor supuse verificării și evaluării, a perioadei și a datei-limită de prezentare a raportului privind constatările efective aferente auditului respectiv.
În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, OCN vor notifica autoritatea de supraveghere privind corespunderea membrilor organului executiv, conducătorului sucursalei/ oficiului secundar criteriilor de calificare și experiență. În vederea conformării, subiecții vor fi scutiți de achitarea taxei pentru înscrierea în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate aferentă modificărilor datelor privind membrii organului executiv.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
836 vizualizări
Data publicării:
16 Noiembrie /2022 07:58
Catalogul tematic
Noutăți fiscale
Etichete:
audit obligatoriu | OCN
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.