Știri

Conceptul Sistemului informațional integrat al finanțelor publice a fost publicat

Unificarea funcțiilor de gestiune financiară într-un singur set de aplicații și crearea unui singur mediu informațional și operațional de acordare a accesului la sistemele informaționale gestionate în cadrul Ministerului Finanțelor pentru autorități/ instituții bugetare, precum și pentru instituțiile publice la autogestiune, va fi posibilă datorită Sistemului informațional integrat al finanțelor publice.


Hotărârea nr. 278 din 10 mai 2023 cu privire la aprobarea Conceptului Sistemului informațional integrat al finanțelor publice (SIIFP) a fost publicată în Monitorul Oficial din 9 iunie curent.


Conform conceptului, SIIFP va asigura generarea în timp real a rapoartelor pentru luarea deciziilor prompte; îmbunătățirea calității activităților de planificare în domeniul finanțelor publice; integrarea proceselor bugetare, de trezorerie și a evidenței contabile; asigurarea evidenței la nivel de stat a numărului de unități de personal și a fondului de retribuire a muncii în bugete, din componentele bugetului public national.


De asemenea, SIIFP este un instrument de management financiar automatizat integrat pentru a spori eficacitatea și transparența gestionării resurselor publice prin centralizarea sistemului de gestionare a proceselor bugetului public național, și anume: planificarea, executarea, evidența contabilă, raportarea bugetară și financiară, monitorizarea datoriei sectorului public/datoriei de stat și a procesului de achiziții publice, controlul intern managerial și auditul intern în sectorul public, precum și stocarea și analiza informației.


Implementarea SIIFP va duce la modernizarea și renovarea sistemului de gestionare a finanțelor publice, asigurând funcționarea acestuia în conformitate cu standardele internaționale de eficiență, stabilitate și securitate. 


Beneficiile majore ale implementării SIIFP vor fi:  monitorizarea întregului proces de elaborare, aprobare, executare și raportare a bugetului public național la toate etapele; îmbunătățirea eficienței și a calității activității autorităților administrației publice; sporirea transparenței bugetare; îmbunătățirea calității datelor bugetare; asigurarea interoperabilității între diferite module ale SIIFP, precum și a importului datelor bugetare din exteriorul acestui sistem.


SIIFP poate fi definit, la nivel general, ca un set de soluții de automatizare, un motor al reformelor finanțelor publice, care permite administrațiilor publice, autorităților guvernamentale să planifice, să execute și să monitorizeze bugetul, ajutând la prioritizarea, executarea și raportarea cheltuielilor, precum și la încasarea și raportarea veniturilor.


Ministerul Finanțelor urmează să asigure elaborarea regulamentelor pentru fiecare resursă informațională din componența Sistemului informațional integrat al finanțelor publice.


Hotărârea a intrat în vigoare la data publicării. 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

819 vizualizări

Data publicării:

09 Iunie /2023 10:08

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

finante publice

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon