Știri
Condițiile de exercitare a activității de întreprinzător de către GȚ ar putea fi modificate
Faţă de gospodăria țărănească care a depășit suprafețele și numărul de animale prevăzute, va fi aplicat regimul fiscal similar persoanelor juridice care desfășoară activitate în domeniul agriculturii, pentru întreaga perioadă începând cu 1 ianuarie a anului următor în care s-a constatat această depășire.
Pe agenda ședinței secretarilor generali a fost inclus un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative (modificarea condițiilor de exercitare a activității de întreprinzător de către GȚ).
La moment, Legea nr.1353/2000 privind gospodăriile țărănești, impune ca o condiție pentru desfășurarea activității sub această formă, utilizarea preponderentă (mai mult de 50%) a muncii personale a membrilor ei, obligând în același timp, în caz de depășire a acestei limite, la reorganizarea sau lichidarea gospodăriei. Însă, în practică se dovedește imposibil de apreciat care este ponderea muncii personale a membrilor gospodăriei, în raport cu munca altor salariați.
Astfel, prin acest proiect de lege se propune substituirea criteriului „utilizării muncii persoanele a membrilor GȚ” prin instituirea unor limite a suprafețelor și animalelor pe care le poate deține o gospodărie țărănească (în anexă). Ca urmare, terenurile sau animalele deținute de GȚ în proprietate sau folosință nu vor putea depăși suprafețele sau numărul de animale stabilite.
Proiectul mai prevede că GȚ va fi obligată să se asigure că la data de 31 decembrie al anului în curs îndeplinește aceste condiţii sau să-şi înceteze activitatea în modul stabilit de legislaţie.
Suprafețele deținute de către gospodăria țărănească în proprietate sau folosință vor putea fi ușor verificate prin intermediul Registrului Bunurilor Imobile și a Registrului contractelor de arendă, iar animalele prin intermediul Registrului animalelor.
Ca măsură de stimulare a trecerii la alte forme organizatorico-juridice a gospodăriilor țărănește care nu respectă condițiile pentru desfășurarea sub această formă, se propune scutirea de taxa de înregistrare a societăților comerciale sau a cooperativelor depuse de către fondatorul GȚ a cărei activitate a încetat.
Gospodăria ţărănească ţine contabitatea conform Legii contabilității și raportării financiare nr. 287/2017 și indicaţiilor metodice aprobate de către Ministerul Finanţelor.
Prin derogare de la Codul civil, în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a noilor prevederi, GȚ care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute, se pot reorganiza în persoane juridice.
Conform proiectului, preluarea stocurilor de mărfuri şi materiale, reportarea pierderilor în viitor, preluarea mijloacelor fixe de la gospodăria țărănească se va efectua în conformitate cu articolul 58 alin. (3) și (31) din Codul fiscal. Totodată, subiectul căruia, în cadrul reorganizării gospodăriei țărănești i-au fost transmise drepturi şi obligaţii de către GȚ deţinătoare a statutului de plătitor de T.V.A. se consideră înregistrat în calitate de subiect impozabil în conformitate cu articolul 112 alin. (5) din CF.
Conform analizei impactului de reglementare al proiectului, conceptul gospodăriei țărănești are la bază ideea dezvoltării unor afaceri de familie în agricultură, bazată pe munca personală a membrilor acestora. Pentru susținerea lor, prin acte normative au fost acordate un șir de facilități, în raport cu alte forme ale activității de antreprenoriat, cum ar fi cota impozitului pe venit, sistemul de ținere a contabilității, contribuții de asigurări sociale. Totuși, analizând suprafața terenurilor agricole declarate de către GȚ în cererile de acordare a subvențiilor, s-a constatat că în jur de 8% din aceștia dețin terenuri cu o suprafața mai mare de 150 ha, fiind înregistrare și gospodării cu o suprafața de teren ce depășește 10 000 ha. Deținerea unor astfel de suprafețe de teren denotă, indirect, că acestea au depășit cadrul unei afaceri în care este utilizată munca membrilor unei familii și nu s-ar justifica o protecție deosebită din partea statului.
Cu detalii vom reveni pe parcursul promovării proiectului de lege.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1324 vizualizări
Data publicării:
15 Mai /2023 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
regim fiscal | gospodării țărăneşti
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.