Știri
Condițiile în care răspunderea civilă a auditorilor legali și a societăților de audit va putea fi limitată
Ministerul Finanțelor a prezentat în cadrul ședinței secretarilor generali de stat proiectul modificărilor la Legea nr.271/2017 privind auditul situațiilor financiare, elaborat în scopul transpunerii în legislația națională a prevederilor regulamentelor Uniunii Europene privind cerințele specifice referitoare la auditul statutar al entităților de interes public și aferente limitării răspunderii civile a auditorilor legali și a societăților de audit.
Astfel, proiectul prevede completarea art. 26 („Asigurarea riscului de audit”) din Legea nr. 271/2017 cu noi prevederi, conform cărora, în cazul efectuării auditului la entitățile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, limitarea în timp și cuantumul sumei care va putea fi solicitat pentru prejudiciul cauzat entității auditate solicitantului auditului de către entitatea de audit se va stabili printr-un acord încheiat între entitatea de audit și entitatea auditată, solicitantul auditului, cu respectarea următoarelor condiții:
- acordul va fi încheiat conform legislației civile;
- răspunderea entității de audit față de entitatea auditată, solicitantul auditului se va extinde cel puțin pe termenul general de prescripție extinctivă, stabilit de Codul civil;
- limitarea în timp și cuantumul sumei se va decide de comun acord de către consiliu, organul executiv și organul de supraveghere a entității auditate și se va aproba de către adunarea generală a acționarilor/asociaților sau fondatorul entității auditate;
- informațiile privind acordul de limitare în timp și cuantumul sumei se va publica în nota explicativă la situațiile financiare a entității auditate.
În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă dă Ministerul Finanțelor, prevederile acordului privind limitarea în timp și cuantumul sumei care va putea fi solicitată pentru prejudiciul cauzat nu vor fi aplicabile în cazul comiterii cu intenție de către entitatea de audit a acțiunilor care au cauzat prejudicii entității auditate, solicitantului auditului ca urmare a exprimării unei opinii de audit necorespunzătoare, în cazul în care situațiile financiare vor conține denaturări semnificative.
Totodată, în Legea nr.271/2017 se propune a fi introdusă prevederea privind semnarea și datarea de către auditor a Raportului suplimentar adresat comitetului de audit.
Se preconizează că noile reglementări vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie anul 2025.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
390 vizualizări
Data publicării:
17 Octombrie /2024 07:59
Catalogul tematic
Audit | Contabilitate
Etichete:
aspecte contabile | consultari publice | audit intern
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.