Știri

Consolidarea cadrului legal necesar evidenței, protejării și folosirii eficiente a rețelelor edilitare

Guvernul, în cadrul ședinței din 23 octombrie curent, a aprobat proiectul legii cu privire la evidența rețelelor edilitare, elaborat în scopul creării în RM a unui sistem informatic uniformizat și centralizat de evidență a tuturor rețelelor inginerești, care va facilita planificarea lucrărilor, protejarea rețelelor existente și a dreptului de posesie al operatorilor și eficientizarea resurselor.

 

Conform proiectului, urmează a fi supuse evidenței rețelele edilitare (rețelele electrice, de gaze natural, de alimentare cu apă si canalizare, de canalizare pluvială, termice, de comunicații electronice, rețelele sistemelor hidroameliorative); zonele de protecție ale acestora și interdicțiile/restricțiile aferente zonelor de protecție.

 

Autoritatea administrativă centrală în domeniul cadastrului bunurilor imobile urmează să elaboreze proiectele actelor normative privind evidența rețelelor edilitare; să asigure, în mod gratuit, entitățile și terții cu date cartografice și alte date spațiale, necesare pentru crearea datelor privind rețelele edilitare; să elaboreze și să propună Guvernului spre aprobare Programul de stat privind evidența rețelelor edilitare.

 

Totodată, autoritatea va exercita atribuțiile posesorului Registrului de evidență a rețelelor edilitare, care urmează a fi instituit pe baza datelor furnizate în format electronic de către entitățile responsabile, prin intermediul serviciilor de rețea, pentru fiecare tip de rețea edilitară, precum și a datelor furnizate de către terți. Se prevede că destinatari ai datelor Registrului va fi orice persoană fizică sau juridică, de drept public sau de drept privat, care are un interes legitim în accesarea și obținerea informațiilor din Registru.

 

Finanțarea creării Registrului se va efectua din mijloacele bugetului de stat, precum și din alte surse legale. Ținerea, administrarea, mentenanța și dezvoltarea resursei informaționale, de asemenea, vor fi acoperite din bugetul de stat, precum și provenite din prestarea serviciilor de integrare la cerere a rețelelor edilitare și din furnizarea de date din Registru.

 

Se prevede că noile reglementări vor fi puse în aplicare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial. Concomitent, la data intrării în vigoare a legii va fi abrogată Legea nr. 150/2017 cu privire la Registrul obiectivelor de infrastructură tehnico-edilitară, prevederile căreia, la etapa actuală, sunt apreciate ca depășite

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Guvernul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

212 vizualizări

Data publicării:

24 Octombrie /2024 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

apa si canalizare | registre | evidenta

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon