Știri
Consultări publice: procedura de control al comerțului cu mărfuri strategice
Stabilirea unor proceduri eficiente de control și de autorizare a comerțului cu mărfuri strategice; instituirea controlului asupra noilor tendințe în comerțul cu această categorie de mărfuri (asistența tehnică, servicii de intermediere, transportarea, transbordarea); introducerea autorizațiilor globale și generale naționale la operațiunile de export; instituirea controlului asupra produselor de supraveghere cibernetică, produse software și tehnologii - sunt obiectivele specifice urmărite prin crearea e la Sistemului național de control al comerțului cu mărfuri strategice în RM.
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în comun cu Agenția Servicii Publice au înaintat pentru consultări publice proiectul hotărârii Guvernului în temeiul căruia se propune aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei naționale de control al comerțului cu mărfuri strategice; Regulamentul privind procedura de control al comerțului cu mărfuri strategice; listele de mărfuri strategice supuse controlului; modelele autorizațiilor și a actelor conexe pentru comerţul cu mărfuri strategice; ghidul privind implementarea programului intern de conformitate, elaborate în temeiul prevederilor Legii nr. 213/2024.
Conform proiectului, Comisia națională de control al comerțului cu mărfuri strategice va fi organul permanent al Guvernului, în componența căreia vor fi desemnați ministrul dezvoltării economice și digitalizării, șeful al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, comandant al Armatei Naționale; șeful al Secției autorizare și certificare din cadrul ASP; secretarul de stat/secretarul general adjunct al MAI; șeful Direcției generale din cadrul SIS; șeful adjunct al Departamentului venituri și control vamal din cadrul Serviciului Vamal; secretarul de stat al MAE; directorul adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.
Actul normativ presupune introducerea a trei tipuri de autorizații precum: individuală, globală și autorizație generală națională, care vor fi disponibile pentru agenții economici în dependență de comerțul cu mărfuri strategice pe care îl desfășoară. Totodată, proiectul va reglementa regimul de autorizație a operațiunilor clasice precum importul, exportul și tranzitul a mărfurilor strategice, dar și operațiunilor noi precum asistența tehnică, servicii de intermediere, transbordare și transportare, precum și eliberarea actelor conexe, certificatului internațional de import, certificatului utilizatorul final, certificatului de verificare a livrării și notificare.
Prevederile actului normativ vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2025, concomitent cu punerea în aplicare a Legii nr. 213/2024 privind controlul comerțului cu mărfuri strategice.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
228 vizualizări
Data publicării:
07 Octombrie /2024 08:00
Catalogul tematic
Noutăți | Control de stat
Etichete:
marfuri procurate | consultari publice | activitate de control
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.