
Știri
Controalele de stat vor fi desfășurate conform unor proceduri uniformizate
Până în anul 2028 cadrul normativ național va asigura desfășurarea controalelor de stat conform unor proceduri unificate și uniformizate, tot până atunci autoritățile preconizează consolidarea capacității tehnice a organelor de control prin modernizarea infrastructurii IT.
În cadrul ședinței recente a secretarilor generali a fost examinat Programul de dezvoltare a domeniului controlului de stat pentru anii 2025-2028. Acesta este un document de politici publice pe termen mediu ce descrie direcțiile prioritare de intervenție pentru consolidarea capacităților organelor de control ale Republicii Moldova, având în vedere inclusiv pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Conform documentului, autoritățile își planifică în acest sens stabilirea și aplicarea cerințelor minime de competență profesională a inspectorilor, cu dezvoltarea unui mecanism de remunerare competitivă până în anul 2028, precum și implementarea unui sistem de formare profesională continuă și inițială care să asigure dezvoltarea abilităților inspectorilor din cadrul organelor de control și certificarea acestora. Totodată, un accent important va fi pus pe consolidarea parteneriatelor între organele de control la nivel național și internațional prin încheierea acordurilor de colaborare până în anul 2028. De asemenea, se mizează și pe creșterea implicării mediului de afaceri în implementarea bunelor practici de conformare voluntară, prin organizarea sesiunilor anuale de instruire.
Conform notei informative a proiectului, în prezent, conform Legii nr. 131/2012 privind controlul de stat al activității de întreprinzător, există 20 organe de control, dintre care 15 sunt în subordinea Guvernului, după cum urmează: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor; Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor; Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică; Agenția Națională pentru Sănătate Publică; Inspectoratul pentru Protecția Mediului; Serviciul Vamal; Serviciul Fiscal de Stat; Agenția Națională Transport Auto; Autoritatea Aeronautică Civilă; Agenția Navală; Inspectoratul de Stat al Muncii; Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice; Agenția Feroviară; Agenția pentru Securitate Cibernetică și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, iar 5 dintre ele în subordinea Parlamentului: Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică; Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației; Consiliul Coordonator al Audiovizualului; Consiliul Concurenței și Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.
Totodată, datele privind numărul controalelor în perioada anilor 2020-2023 scot în evidență faptul că între 93% și 97% din numărul total al controalelor sunt efectuate de 5 organe de control: Serviciul Fiscal de Stat, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratul de Stat al Muncii. În perioada de referință, cele 5 organe de control au înregistrat un număr constant de controale, în comparație cu restul organelor de control, al căror volum de activitate a fost mult mai redus. Această tendință indică o concentrare mare a activității de control în rândul primelor cinci organe de control, domeniile de competență ale cărora corespund domeniilor de interes sporit în cadrul monitorizărilor efectuate de Comisia Europeană.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
411 vizualizări
Data publicării:
21 Martie /2025 07:46
Catalogul tematic
Noutăți | Control de stat
Etichete:
consultari publice | control de stat
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.