Știri

Cum vor putea fi utilizate bunurile confiscate în scopuri sociale sau în interes public?

În Republica Moldova urmează a fi aprobat cadrul legal necesar pentru utilizarea în scopuri sociale sau în interes public a bunurilor confiscate prin hotărâri judecătorești definitive în materie penală. În acest sens, în cadrul ședinței secretarilor generali a fost discutat proiectul de lege privind utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau în interes public.

 

Proiectul de lege definește și stabilește care sunt bunurile care fac obiectul reglementării, respectiv toate bunurile confiscate în proceduri penale și corpurile delicte, inclusiv bunurile obținute din repatrierea activelor, cele obținute ca urmare a acordurilor internaționale de partajare și bunurile confiscate ce revin Republicii Moldova în temeiul unei hotărâri penale străine.

 

Legea se va aplica bunurilor confiscate în proceduri penale, corpurilor delicte, bunurilor confiscate repatriate, bunurilor partajate prin acorduri internaționale și bunurilor confiscate ce revin Republicii Moldova în temeiul unei hotărâri judecătorești penale străine. De asemenea, legea se propune a fi aplicată sumelor de bani confiscate în proceduri penale, sumelor rezultate din valorificarea corpurilor delicte și a bunurilor confiscate în proceduri penale, precum și sumelor de bani obținute din executarea hotărârilor judecătorești penale de confiscare prin echivalent, rămase după acoperirea cheltuielilor de valorificare, a deducerii sumelor care fac obiectul distribuirii internaționale, precum și a altor rețineri.

 

Conform proiectului, evidența hotărârilor judecătorești definitive în materie penală care se referă la bunurile confiscate în proceduri penale se realizează de către Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care va întreprinde acțiuni necesare pentru preluarea, evaluarea, vânzarea, transmiterea cu titlu gratuit sau nimicirea corpurilor delicte și a bunurilor confiscate în proceduri penale, conform procedurii stabilite de Guvern.

 

Proiectul mai prevede că Agenția va publica pe pagina sa web informații actualizate despre fiecare bun confiscat în proceduri penale, pasibil utilizării în scopuri sociale sau în interes public, incluzând situația juridică, hotărârea judecătorească definitivă de confiscare, amplasament, fotografii, data trecerii în proprietatea statului, precum și alte date relevante. De asemenea, Agenția va realiza diferite campanii de informare publică privind oportunitățile de reutilizare a bunurilor confiscate în proceduri penale și modalitatea de elaborare a cererilor de utilizare.

 

Totodată, autoritățile și instituțiilor publice sau organizațiile necomerciale pot înainta cerere de utilizare în scopuri sociale sau în interes public a bunurilor confiscate în proceduri penale. Cererile de utilizare se transmit Ministerului Justiției, în termen de 90 de zile de la publicarea informaților.

 

Cu detalii despre proiect vom reveni pe parcursul promovării acestuia.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

446 vizualizări

Data publicării:

15 Octombrie /2024 07:56

Catalogul tematic

Sechestrarea bunurilor | Noutăți fiscale

Etichete:

interes public | procedura penala | consultari publice | bunuri confiscate

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon