Știri
Deficitul bugetului de stat va înregistra o tendință de diminuare în următorii 3 ani
Luând în considerare prognoza indicatorilor macroeconomici, soldul (deficitul) bugetului de stat raportat la PIB va înregistra o tendință de diminuare în perioada 2024-2026 și va constitui în medie 4%, situându-se între 4,8% și 3,4% din PIB. Ministerul Finanțelor a elaborat Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2024-2026)”, proiectul căruia a fost inclus pe ordinea de zi a ultimei ședințe a secretarilor generali de stat și urmează a fi propus pentru consultări publice.
În proiect se prognozează o creștere reală a PIB de circa 2,5% în anul 2023, iar în următorii ani de prognoză creșterea va fi cuprinsă între 3,5-4,5%. Estimările BNM arată că rata inflației medii anuale va constitui 13,4% în 2023, iar pentru perioada 2024-2026 se anticipează reducerea presiunilor pro-inflaționiste și, ca rezultat, se prevede că rata inflației anuale va reveni în intervalul de variație de 5%.
Conform proiectului, valoarea nominală a PIB în 2024 va constitui 339,8 mld. lei, în 2024 – 378,9 mld. lei și în 2025 – 421,4 mld. lei. Se prognozează că veniturile bugetului de stat vor crește și vor atinge 65,9 mld. lei în 2024, 69,8 mld. lei – în 2025, iar în anul 2026 - 75 mld. lei.
Totodată, în opinia autorilor proiectului, estimările bugetare şi tabloul macrofiscal se pot abate de la nivelurile prognozate, ca urmare a posibilei materializări a riscurilor ce pot apărea atât pe plan intern, cât și pe plan extern și vor avea impact asupra deficitului bugetar și a evoluției nivelului datoriei. Astfel, obiectivele specifice privind gestionarea datoriei de stat pentru următorii trei ani vor fi dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat (VMS); contractarea împrumuturilor de stat externe; gestionarea riscurilor asociate datoriei de stat.
Se prevede că Ministerul Finanțelor, în contextul dezvoltării pieței interne a VMS, va menține o politică de emisiune predictibilă și flexibilă adaptată la cerințele mediului investițional. Totodată, se propune continuarea politicii de extindere a maturității VMS.
Atragerea surselor externe este numită una foarte importantă pentru relansarea economiei și impulsionarea dezvoltării durabile. Astfel, în 2024-2026 se estimează că Guvernul va beneficia și în continuare de intrări din împrumuturi de stat externe, din care în medie 63,6% vor fi direcționate pentru susținerea bugetului, iar circa 36,4% – pentru finanțarea proiectelor investiționale.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
816 vizualizări
Data publicării:
20 Septembrie /2023 07:58
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
deficit bugetar
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.