Știri
Depozitarul public al situațiilor financiare. Regulamentul de funcționare poate fi consultat
Depozitarul public al situațiilor financiare (DPSF) este un sistem unic integrat de colectare, stocare, generalizare, analiză și publicare a situațiilor financiare, a raportului conducerii și a raportului auditorului ale entităților.
Conform art.8 alin. (4) din Legea contabilității și raportării financiare, Biroul Național de Statistică gestionează Depozitarul public al situațiilor financiare. În acest context, BNS propune pentru consultări publice proiectul Regulamentului privind organizarea și funcționarea Sistemului informațional „Depozitarul public al situațiilor financiare”.
Astfel, DPSF reprezintă o resursă informațională oficială, creată și administrată conform prevederilor legislației Republicii Moldova și a Uniunii Europene, implementată și exploatată în scopul asigurării automatizării procesului de recepționare a datelor din situațiile financiare ale unităților de drept din Republica Moldova din surse oficiale și centralizarea acestora într-un depozitar unic pentru asigurarea accesului pentru toate părțile interesate.
Conform Regulamentului, furnizorii de date pentru DPSF sunt următoarele instituții publice din RM, care furnizează date privind situațiile financiare colectate de la entități și stocate în sistemele informaționale deținute de acestea:
- Serviciul Fiscal de Stat - în calitate de deținător al Ghișeului unic de raportare – raportare.gov.md, de unde DPSF va consuma date despre situațiile financiare prezentate de entități prin intermediul Ghișeului unic;
- Ministerul Finanțelor - în calitate de deținător de date privind situațiile financiare prezentate de autoritățile publice centrale și locale din Republica Moldova;
- Banca Națională a Moldovei - în calitate de deținător de date privind situațiile financiare recepționate de la bănci, organizațiile de creditare nebancara, asociații de economii si împrumut si companii de asigurări;
- Biroul Național de Statistică - în calitate de deținător al Sistemul informațional al Biroului Național de Statistică de prelucrare a situațiilor financiare și Registrul unităților statistice, de unde DPSF va consuma date despre situațiile financiare digitalizate, depuse la BNS pe suport de hârtie, și respectiv, date despre entitățile sau alții subiecți care solicită servicii electronice furnizate de DPSF;
- Agenția Servicii Publice - în calitate de deținător al Sistemul informațional automatizat Registrul de stat al unităților de drept, de unde DPSF va consuma date cu privire la unitățile de drept înregistrate în Republica Moldova.
Implementarea DPSF va asigura integrarea datelor din situațiile financiare primite din sursele oficiale, utilizând un format comun, bazat pe standardul de reprezentare și schimb de date financiare – XBRL. Depozitarul public al situațiilor financiare va asigura accesul public la situațiile financiare, raportul conducerii și raportul auditorului ale unităților de drept din Republica Moldova.
Totodată, va asigura furnizarea datelor din situațiile financiare prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect); accesul rapid, garantat la date, în funcție de rolurile și atribuțiile utilizatorilor autorizați, precum și reducerea costurilor operaționale, sporirea calității mijloacelor de comunicare și reducerea timpului de răspuns pentru obținerea datelor necesare.
DPSF se ține în format electronic, funcționează zilnic, 24/24, cu excepția timpului rezervat pentru lucrări de mentenanță, care sunt programate, cu unele excepții, în afara orelor de lucru sau în zilele de odihnă ori sărbătoare.
Introducerea datelor în DPSF se face prin recepționarea, prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect), a situațiilor financiare și documentelor asociate acestora de la sisteme informaționale.
Autoritățile publice din Republica Moldova vor avea acces gratuit la datele din DPSF în volumul necesar pentru exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege și cu respectarea legislației în domeniul protecției datelor cu caracter personal.
Proiectul Regulamentului poate fi consultat până la 12 septembrie curent.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
983 vizualizări
Data publicării:
23 August /2023 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
situatii financiare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.