Știri

Digitalizarea procesului de recepționare a proiectelor LEADER

Depunerea, examinarea și evaluarea proiectelor de dezvoltare rurală în cadrul Programului LEADER va putea fi efectuată online prin intermediul Sistemului informațional ”Moldova LEADER IT Soft” (MLIS).

 

În acest sens, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat și propune pentru consultări publice proiectul Regulamentului resursei informaționale formate de Sistemul informațional ”Moldova LEADER IT Soft” (MLIS). Scopul proiectului este digitalizarea procesului de depunere, examinare, evaluare și monitorizare a proiectelor depuse în cadrul Programului LEADER.

Amintim că LEADER este un program de stat, administrat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul căruia grupurile de acţiune locală (GAL_ solicită finanţare, în baza unui plan operaţional, din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural. Prin intermediul Programului LEADER se subvenționează următoarele două măsuri de subvenționare:  funcționarea grupurilor de acțiune locală (GAL) și implementarea strategiei de dezvoltare locală.

 

Astfel, prin intermediul SI MLIS se va contribui la gestionarea corectă și transparentă a mijloacelor financiare alocate în cadrul Programului LEADER din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, automatizând procesul de gestionare și management al mijloacelor financiare oferite de stat, cât și de către partenerii de dezvoltare.

 

MLIS va reprezenta o sursă oficială de informații referitor la pachetul de documente necesar subvenționării, solicitanții și beneficiarii de subvenții, alocate în temeiul Regulamentului privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER.

Conform proiectului, informația stocată în SI „Moldova LEADER IT Soft” se va utiliza pentru:

  • evidența solicitanților și beneficiarilor de subvenții în avans prin implementarea Programului LEADER;
  • evidența proiectelor de finanțare din cadrul Programului LEADER;
  • monitorizarea implementării proiectelor de finanțare;
  • obținerea informației necesare, în scopul elaborării politicilor în domeniul dezvoltării agriculturii și mediului rural;
  • evidența statistică și monitorizarea repartizării mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural;
  • evidența datelor în alte scopuri, conform legislației.

 

Accesul în sistem se va asigura prin intermediul serviciului de autentificare și control al accesului (MPass), iar în cazul beneficiarilor care nu dețin semnătură electronică drept metodă alternativă se va utiliza autentificarea în doi pași.

 

Cu detalii vom reveni pe parcursul promovării proiectului.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

895 vizualizări

Data publicării:

09 Aprilie /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți | Facilități pentru IT-companii

Etichete:

dezvoltare rurala | administrarea proiectului | receptionare | digitalizare

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon