Știri

Din 1 iunie moldovenii care au activat legal în Spania pot solicita prestații sociale

Începând cu 1 iunie 2024, cetățenii Republicii Moldova care au desfășurat un stagiu de cotizare pe teritoriul Regatului Spaniei au posibilitatea de a valorifica perioada lucrată atât în Republica Moldova cât şi în Regatul Spaniol, anunță Casa Națională de Asigurări Sociale.

 

Prin urmare, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională. În baza Acordului, beneficiarii vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.  

 

Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de Acord, persoanele vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale la adresa, or Chișinău, str. G.Tudor 3 sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant. 

 

Până în prezent, CNAS aplică prevederile Acordurilor internaționale în domeniul securității sociale semnate cu următoarele state: România, Republica Portugheză, Republica Bulgaria, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Austria, Republica Estonia, Republica Cehă, Republica Polonă, Ungaria, Regatul Belgiei, Republica Lituania, Republica Federală Germania, Republica Turcia, Republica Belarus, Republica Elenă și Republica Italiană.

Instituții:

Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova

362 vizualizări

Data publicării:

27 Mai /2024 08:08

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

activitate de munca | contract de munca | Spania | prestatii sociale

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon